Leidingwater is geen aquariumwater

Door: Paul Groenestein, Bron: Danio Rerio en Leeri Nieuws

Dat de kwaliteit van ons leidingwater niet direct geschikt is voor ons aquarium, houdt veel aquarianen bezig. Onderstaand wat tips.

Om de zuurgraad (pH) in ons aquarium constant te houden zijn er in de handel tal van potjes en flesjes. Persoonlijk maak ik gebruik van twee goedkope en natuurlijke middelen. Een eerste oplossing is om gebruik te maken van turf dat veel looistoffen bevat en de planten ten goede komt. Over turf filteren heeft het nadeel dat het aquariumwater verkleurt. Dat kan men voorkomen door actieve houtskool aan het filter toe te voegen. Door te experimenteren kan men de turf uitkiezen die het best met de gekozen pH-waarde overeenkomt. De kant en klare turf, geschikt voor een aquarium, heeft een pH-waarde van ongeveer 6,5. De zuivere tuinturf heeft meestal een lagere pH. Door te mengen met vers leidingwater kan men het gewenste doel bereiken. Turf onthardt ook water (carbonaathardheid).

Een tweede mogelijkheid is om de pH te stabiliseren door toevoeging van CO2. Planten hebben in vol licht CO2 nodig.

Dit krijgen ze in onvoldoende mate door uitademing van de vissen, zodat we CO2 moeten toevoegen. Opgelet, het heeft geen zin om CO2 toe te voegen indien de KH hoger is dan 8, want dan kan de pH-waarde niet of nauwelijks dalen door buffering van het aquariumwater.

Conclusie:

  1. Toevoeging van CO2... pH onder 7
  2. toevoeging van zuurstof... pH boven 7

Enkele praktische tips om de KH te verhogen of te verlagen
Om de KH te verhogen kunnen we gebruik maken van maagzout (bicarbonaat) waarvan men een weinig, opgelost in een glaasje water, heel geleidelijk aan het aquarium toevoegt. Het hoeft geen betoog dat men voortdurend metingen uitvoert om zo bij de gewenste KH te stoppen. Opgepast! Bij aquaria met een kleine inhoud (tot 100 liter) kunnen door plotseling grote KH-verschillen onze vissen ernstige schade oplopen!

Een tweede mogelijkheid is: toevoeging van kleine hoeveelheden leidingwater, op voorwaarde dat de KH hoog genoeg is. De KH verlagen is mogelijk door onthard water te mengen met leidingwater tot men de beoogde KH bereikt.

Een andere oplossing is door gebruik te maken van turf. De gezamenlijke hardheid (uitgedrukt in Duitse hardheid: DH) kunnen we ook manipuleren, dat laat zich uitdrukken van zeer zacht tot zeer hard water. Om bijvoorbeeld water samen te stellen met een DH van 8 uit leidingwater van 20 DH, hebben we 12 gelijke delen gedistilleerd water nodig en 8 gelijke delen leidingwater.

Nitriet (NO2) ontstaat wanneer er een teveel aan afvalstoffen ontstaat en er een tekort is aan aerobe organismen die afvalstoffen omzetten in nitraten die via onze planten worden opgenomen. Bij (nieuwe) inrichting van een aquarium is het normaal dat de eerste 14 dagen ups en downs meetbaar zijn wat nitriet betreft. Het verse water in uw aquarium bevat weinig aerobe organismen (bacteriën). Deze hebben twee à drie weken nodig om zich te vermenigvuldigen en hun werk optimaal te kunnen doen. In een biologisch filter duurt dit proces twee tot drie maanden. Daarom een tip: bij het opstarten van een aquarium is het raadzaam te enten met wat water, of een paar plukjes watten uit het filter, van een goed functionerend aquarium.