Doorbraak in LED-verlichting

Bron: Philips, Eindhoven

De vervanger van TL-verlichting wordt in 2015 verwacht Onderzoekers van Philips hebben een TLED-prototype ontwikkeld (T staat voor Tubular of Tube, afkomstig van TL: Tube Luminescent) die een recordopbrengst van 200 lumen per watt aan warmwit licht van hoge kwaliteit produceert (in vergelijking met 100 lm/W voor fluorescentieverlichting en slechts 15 lm/W voor traditionele gloeilampen). Dit prototype TLED-lamp is tweemaal efficiënter dan voorgaande lampen en halveert in feite het energieverbruik.

De nieuwe TLED-lamp laat voor het eerst zien dat verlichtingstechnici erin zijn geslaagd een verlichtingsrendement van 200 lm/W te bereiken zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van het licht, waarbij alle parameters voldoen aan de strenge eisen voor kantoorverlichting. “Dit is opnieuw een belangrijke doorbraak op het gebied van LEDverlichting, die de transformatie van de verlichtingssector verder voortstuwt”, aldus René van Schooten, CEO Light Sources & Electronics van Philips Lighting. De 200 lm/W TLED-lamp zal naar verwachting in 2015 op de markt komen voor kantoor- en industrietoepassingen en zal daarna uiteindelijk ook voor woningen beschikbaar komen.

Aangezien verlichting verantwoordelijk is voor meer dan 19% van het totale elektriciteitsverbruik op de wereld, belooft deze innovatie de bron te worden van aanzienlijke energie- en kostenbesparingen over de hele wereld. Alleen al in de VS verbruiken fluorescentielampen bijvoorbeeld jaarlijks ongeveer 200 terawatt-uren aan elektriciteit. Als al deze lampen zouden worden vervangen door 200 lm/W TLED's, zouden de VS ongeveer 100 terawatt-uren minder energie verbruiken (vergelijkbaar met de productie van 50 middelgrote energiecentrales). Dat zou een besparing opleveren van meer dan 12 miljard dollar en voorkomen dat circa 60 miljoen ton CO2 in de atmosfeer terechtkomt.