Elzenproppen

Bron: Maandblad van Ons Natuurgenot, Gouda

Sinds enige tijd zijn de elzenproppen terug in de hobby. De “oudere” hobby genoten weten het nog wel. In menig aquarium werd gebruik gemaakt van elzenproppen. Ze stonden bekend om het effect op de pH en de KH. Daarnaast hebben ze een helende werking en geeft het water een barnsteenkleurige kleuring.

Over de werking en het nut zijn voor en tegenstanders. De invloed op het water is niet je van het. Dat weet je alleen als je het gaat meten. Meet je het niet en de boel functioneert, dan is het een wondermiddel. Natuurlijk, je hecht aan bepaalde gewoonten en gelooft in een bepaald nut van iets. Of het nu bewezen is dat het werkt of niet. Dat is in de jaren niet veranderd.

Maar zoals met zoveel, ook hier verdween de prop naar de achtergrond. Chemische en natuurlijke toevoegingen namen een intrede. Visies veranderden of werden aangepast. Daarom is het wel leuk dat de oude gewoonte toch weer terugkeert: het gebruik van elzenproppen.

Het wordt veel gebruikt in de wereld van de garnalen, waar jonge onderzoekers steeds op zoek zijn naar substraten die het welbevinden van de garnalen bevorderen. Daar wordt het gebruik van de elzenproppen al enige tijd toegepast. Als de Elzenproppen net in een aquarium liggen, gaan ze eerst schimmelen. Dit is niet schadelijk en verdwijnt vanzelf na een poosje.

Zo komt natuurlijk van het één, het ander. Ook binnen de gifkikkerwereld wordt al enige tijd van de toepassing gebruik gemaakt bij de opfok van kikkerlarfjes. Ze halen uit de proppen bepaalde minerale stoffen. De proppen zelf scheiden in het water ook stoffen af die een helend en verzorgend effect heeft op de kikkerlarfjes of op de garnalen.

De verkoop van de proppen is big business geworden. In grote getalen worden ze aangeboden en door velen weer gretig afgenomen. Nu maar hopen dat we straks geen gradaties krijgen van de elzenproppen. De goedkoopste manier om aan elzenproppen te komen is gewoon door een park te lopen en je zakken vol te stoppen met verse proppen.