Goedcoop CO2 systeem voor je aquarium

Bron: Maandblad van De Paradijsvis, Alblasserdam
Door: Chris van Erkel

Enkele maanden geleden kon ik een voor zijn functie afgekeurde CO2 brandblusser krijgen. Ik had eens ergens gelezen dat je die ook kan gebruiken voor CO2 in het aquarium. Dus zoeken op google en ja hoor dat kan.

Hieronder de stappen voor de ombouw.
Koop ergens een CO2-brandblusser, desnoods een afgedankt model die ze niet meer willen hervullen. Zéér belangrijk: ga na dat het een CO2- blusser is en niet eentje op stikstof of dergelijks!! Gebruik ook geen poederblusser met CO2 als drijfgas, maar eentje die enkel met CO2 blust, zonder het poeder dus.

Schroef de "slurf" eraf met een Engelse sleutel, zoals hieronder moet de kop er uit zien Als het goed is, is dit een DIN 477 aansluiting net als een normale CO2-fles.

Schroef vervolgens je CO2 drukregelaar erop. Goed vastzetten zodat er geen lekken zijn. Gebruik geen PTFE-tape (dat witte spul) op de schroefdraad van de hoofdaansluiting. Bij het aanschroeven kunnen er stukjes tape loskomen en vast zitten in je drukregelaar.

Plak de hendel vast zodat de blusser altijd op "open" staat. De hendel is hier hetzelfde als de draaiknop op je CO2-fles. Als hij niet open staat, komt er dus gewoon niets uit.

Vergeet tot slot niet om te controleren op lekken met wat zeepsop en een geschikte CO2-slang te gebruiken om te voorkomen dat die er afknapt. En zoals bij elk CO2-systeem, fles of brandblusser: veiligheid eerst.

Ik heb even een maandje gewacht, je weet nooit wat er gebeurt. Maar alles werkt prima en met de gasfles van 5 kg kan ik voorlopig weer even vooruit.

Gebruikte brandblussers zijn te koop op marktplaats of een andere verkoop site. Ook kan je leveranciers van brandblussers bellen, ze zijn goedkoop omdat ze anders moeten gerecycled worden en dat kost geld.