Toekomst of valkuil voor plantenaquaria

Bron: PaluZee, Zoetermeer
Door: Willem v. Wezel

Voor je dit artikel leest moet je bedenken dat ik niets heb tegen Ledverlichting boven een aquarium. In tegendeel zelfs. Ik zie steeds meer aquaria waar de kleurweergave van vis en plant perfect is te noemen. Ik zie alleen nog te weinig prachtige A1 plantenbakken waar ik een visueel orgasme van krijg en waarvan de verlichting uitsluitend voorzien is van LED. Ledverlichting is eigenlijk niet meer weg te denken uit ons bestaan als mens op deze aarde.

Op de meest verschillende plaatsen waar dit fenomeen bruikbaar en gewenst is, wordt het toegepast. Gloeilampen worden spaarlampen of Led en tl-buizen boven het aquarium verdwijnen als sneeuw voor de zon en vervangen door LED.

Natuurlijk dat ons aquariumwereldje en zeker de handel direct nadat het eerste Ledje begon te branden handig is meegelift met deze ontwikkeling. Electrofielen doken direct in de techniek hiervan en al snel begon de strijd van "wie bouwt de beste ledverlichting boven onze aquaria".

Er kwam van alles op de markt, je kon het zo gek niet noemen of voor alle aquaria was wel wat te koop. De ontwikkeling van de T5 buizen boven de handelsbakken liep terug en de ledverlichting won de strijd om de klant te winnen voor deze nieuwe ontwikkeling op aquarium gebied.

De prijzen? Die liepen uiteen van een paar tientjes tot honderden euro’s. De stelling was hoe duurder hoe beter, maar was dat wel zo? Het was energiezuinig was het verkooppraatje. Nou dat was niet tegen dovemans oren gezegd bij een echte Hollandse aquarioot. Je bent toch zeker geen dief van je eigen portemonnee. Dus de aanschafprijs werd even onbelangrijk voor de meesten en de nieuwsgierigheid won het om een dergelijk mooi spelendingetje als verlichting boven je aquarium te hebben.

De meeste systemen waren nog te dimmen ook, het moest niet gekker worden.

We zijn nu een aantal jaren verder en de verkoop en ontwikkeling van de ledverlichting boven een aquarium gaat nog steeds door, weliswaar in een wat rustiger tempo, want sommige goede merken blijven prijzig en waren soms alleen bestemd voor de aquarioot die de lat wat hoger wilt leggen.

Een aantal merken zijn door de mand gevallen i.v.m. een slecht resultaat op de ontwikkeling en groei van de planten. Dit bleek na een aantal experimenten van gerenommeerde aquarianen in samenwerking met biologen op groeirendement en kleurweergave van de planten.

Het bleek dat sommige plantensoorten zich vreemd gingen gedragen wanneer de tl-verlichting werd vervangen door ledverlichting. Vooral de rode planten kregen een andere kleur en bladvorm, ook bij de groene planten, waren er duidelijke verschillen in de ontwikkeling ervan. Dit was niet altijd een negatief beeld want er waren ook soorten die onder tl-verlichting niet vooruit te branden waren en juist onder LED letterlijk en figuurlijk het licht gingen zien.

Ik persoonlijk vind het jammer dat de beginnende aquariaan die net start met de hobby of deze na jaren weer oppakt en een aquarium koopt direct wordt geconfronteerd met kant en klare lichtkappen voorzien van ledverlichting die nog niet echt de meerwaarde bewezen hebben voor onze aquariumplanten.

Het ligt eraan wat je in dat aquarium gaat houden, misschien wordt het wel een aquarium voor Cichliden of een zeewater aquarium, dan is ledverlichting niet verkeerd.

Ik heb het idee dat een planten freak, zoals ik, in het duister gaat tasten wanneer hij of zij alle planten in optimale conditie wil krijgen onder LED. Hoeveel LED? Welke kleur LED? Veel wit, weinig rood of net andersom. Hoeveel Watt heb ik nodig voor mijn bak van 60 cm hoog enz. enz.

Ik durf te wedden dat er nu al aquarianen zijn, die teruggekeerd zijn naar de oude tl-buizen na maanden van tobben met hun ledverlichting en nu weer volop van hun hobby genieten.