Hoe doen ze dat toch?

Door: Jeffrey Faber

U kent het wellicht wel. Die topbakken van de Landelijke Huiskeuring, met hun plantjes op de millimeter geplaatst, maar bovenal die bijzonder sierlijke coulissen. Strak langs de zijwand omhoog om vervolgens met een hoek van 90 graden langs het oppervlak zijn weg verder te vervolgen. Met lichte jaloezie keek ik dan naar mijn eigen bak waar de coulisse door de stroming als een afzetlint diagonaal langs de voorruit hing. Dat moest anders. Na experimenteren met verschillende soorten planten, stug, grof, fijn, lintvorming blad, bekroop mij het gevoel dat dit niet aan deze bak besteed was.

Maar ja, de grootste hobby van een aquariaan is toch zijn bak naspeuren op schoonheidsfoutjes. Heb je het ene verholpen, ga je haast manisch obsessief op zoek naar de volgende verbeterpuntje. Ik wel in ieder geval. En u ook, geef maar toe. Steeds bleef ik terugkomen op die rommelige coulisse, terwijl ik wel vond dat er eentje moest staan. Uiteraard in de hoek waar die juist weer net niet haalbaar was. Hoe gaan we dat doen?

Na het jaarlijks onderhoud van de Javavarens, besloot ik eens om de bos Potamogeton wrightii vast te zetten bovenaan aan de achterwand. Eerst met een lusje van visdraad, later met een gebogen paperclip. Hoewel het nu wel op zijn plek bleef, zag het er weer te strak uit. Nu dat weer…, dus werd er verder geëxperimenteerd. Met een langer lusje, een langere paperclip, lager op de achterwand, nog hoger, noem maar op. Tot moeders met een idee kwam. En dit is persoonlijk wat mij betreft de beste optie.

U neemt een stuk stevig ijzerdraad (dikte is afhankelijk van het soort plant). Deze buigt u in de vorm van een steelpan. Aan de “steel” prikt u een zuignap. Deze plakt u aan de bovenkant van de verstevigingstrip (of als deze ontbreekt, dan hamert u deze in de lichtkap zelf). Het natuurlijkst oogt het wanneer de lus enkele centimeters van de zijwand af wordt geplaatst, dan is de hoek van de planten visueel minder scherp. Zorg ervoor dat enkele stengels buiten de lus blijven, zo is het ijzerdraadje prima gecamoufleerd.

Het werkt ook met planten die langs het oppervlakte groeien. Een lusje van ijzerdraad en dan komen de stengels van bijvoorbeeld Egeria najas, Ludwigia, Myriophyllum, Hydrocotyle of lelie-soorten, op die plek langs het oppervlak die u voor ogen heeft.