Keuren, ja gezellig

Door: Jan van der Tuin

Zaterdagochtend zeven uur...

Een liefdevolle doch forse por in je zij geeft aan dat het tijd is om op te staan en je voor te bereiden op een dagje keuren Om acht uur komt voorzitter en chauffeur Cees voorrijden. Hopelijk wordt zijn zicht het komende uur beter, want anders staan we vanavond met een sensationele foto, balancerend op de vangrail, in de krant. Vervolgens gaan we Carel de fotograaf ophalen. Ook bij hem dient het diafragma nog wat bijgesteld te worden. Op naar station Lombardijen alwaar de keurmeester opgehaald wordt. Deze staat er al en vervolgens gaan we op weg naar onze eerste klant in Oud-Beijerland. Gelukkig heeft de keurmeester geen ochtendhumeur en vrolijk babbelend over van alles en nog wat doet hij ons verder ontwaken.

Aangekomen bij onze eerste deelnemer spreekt de vrouw des huizes de magisch woorden ”blieven de heren koffie”. Uiteraard wordt hier zeer bevestigend op geantwoord en al gauw zit het hele gezelschap genietend achter het bakkie leut compleet met een assortiment koek. Dit ritueel zal zich in de loop van de twee keuringsdagen bij vele deelnemers herhalen.Ook een leuk onderdeel van het keuren is, nadat de keurmeester de bak aan een minutieus onderzoek heeft onderworpen, de lichtkap open gaat en water uit het aquarium gehaald wordt om op de diverse waarden gemeten de worden. De discussie die soms na het bepalen van de waarden tussen eigenaar en keurmeester ontstaan kunnen er toe leiden dat een forse achterstand in het tijdschema ontstaat. Zeker wanneer bij een deelnemer in Barendrecht een osmoseapparaat in het keukenkastje ontdekt wordt is de beer los. Ook het ijken van pH-meters van de deelnemers is een passie van onze keurmeester.

Tijdens deze meetsessie krijgt dan eindelijk de fotograaf de ruimte om zijn plaatjes te schieten. Nu wordt her pas echt leuk. Allereerst wordt aan de deelnemer gevraagd of de gordijnen of andere verduisteringsmiddelen dicht kunnen. Huisgenoten worden naar de achtergrond gedrongen, honden stevig omklemd of zelfs verbannen en ook de keurmeester moet maar een goed heenkomen zoeken. Tafel, al dan niet stoelen, en ander in de weg staand meubilair wordt deskundig verplaatst. Nu is het vaak zo dat boven de tafel een soms forse hanglamp hangt, al dan niet met leuke versierselen. U voelt hem al, onze fotograaf ook.

In sommige gevallen is niet te verduisteren of is er ondanks de verduistering nog steeds reflectie. Dan wordt het tijd voor de zwarte lappen. Deze worden achter en naast de fotograaf gehouden om de reflectie weg te nemen. Soms wordt de fotograaf er zelfs helemaal mee bedekt en lijkt het net of hij een burka aan heeft. Met alle hilariteit van dien. Voor een toevallige voorbijganger moet dit gedoe met die zwarte lappen er toch wel vreemd uitzien. Wordt er een moord gepleegd, zijn er vieze mannetjes bezig of is dit een nieuwe act van het goochel trio Magic Unlimited? Dit laatste zeer zeker niet, want hoe zeer de voorzitter en ik het ook probeerden, die leuke dame kwam niet te voorschijn. Zelfs geen konijn. Carel bleef Carel. Vervolgens worden de plaatjes geschoten, lenzen verwisseld en om het helemaal spectaculair te maken wordt zelfs van camera gewisseld. En nu maar hopen dat de plaatjes gelukt zijn.

Toch maak je leuke dingen mee tijdens de keuringsdagen. Zo waren we wat vroeg bij een deelnemer en konden we vanuit de auto waarnemen hoe nog snel de laatste puntjes op de i gezet werden. Zo hoort het ook. Zo ga je met het hele gezelschap bij je vrouw lunchen. Doe je anders nooit. Constateer je dat keuren ook bijdraagt tot het onderhoud van het huis en de trapleuning bij een deelnemer eindelijk gerepareerd is, zodat je weer veilig de trap betreden kan. Zo ontsond er onenigheid tussen de in onze auto ingebouwde digitale wegwijsdame en een meerijder die ter plaatse beter op de hoogte is. Als de wegwijsdame links zei, dan riep de ander rechts, hetgeen soms tot grappige situaties leidde en totale verwarring bij de chauffeur.Dat de deelnemers een beetje gespannen zijn door de komst van de keurmeester is logisch. En soms verklaarbaar, maar dat ook de te keuren dieren hiervan last hebben was zelfs voor mij volslagen nieuw. Bij één deelnemer zaten sommige vissen stijf onder de stres en vertoonden een vreemde witte uitslag. In een ander geval kon het te keuren dier de spanning helemaal niet meer verdragen en overleed een uur voordat hij onder de loep genomen zou worden. Zouden er hier EPO of andere verboden stimulerende middelen in het spel zijn geweest? Misschien had een dopingtest hier uitkomst kunnen brengen. Toch een heel vervelend gebeuren voor de eigenaar, die met zijn vogelspin al enkele jaren fraaie resultaten boekte bij de diverse keuringen.

Al met al hebben we twee leuke en leerzame keuringsdagen gehad en wil ik, namens de chauffeur, fotograaf, en keurmeester de deelnemers bedanken voor de hartelijke ontvangst, koffie, koek en limonade.