Belevenissen van een spreker

Door: Willem L. Postma
Bron: Maandblad van De Rijswijkse, Rijswijk

Als NBAT-spreker word je soms geacht je kunstje op de vreemdste plaatsen te vertonen. Jaren geleden verzorgde ik een lezing voor de, intussen opgeheven, “AV De Blauwe Tetra” in Middelharnis. Twee dagen tevoren was hun onderkomen uitgebrand. Vervangende ruimte vond men te elfder ure bij Garagebedrijf Klop; in de showroom wel te verstaan. Die bleek zo vol auto’s te staan, dat de aanwezige leden in de auto’s met open ramen zaten te kijken en luisteren. Toen dacht ik “Veel gekker ga ik het niet meer meemaken!”

Nou, wat me op 13 september 2016 overkwam bij de lezing voor “Black Molly” te Hoorn, kwam toch aardig in de buurt. Die avond bereikte de temperatuur daar een record. Op zich een aantrekkelijke locatie, daar niet van: rijke buurt, grote kinderboerderij en ruime velden met nog dieren buiten.

Ik wachtte welgemoed op de komst van het bestuur. Toen dat arriveerde en de deur van de boerderij werd geopend, kwam me echter een zodanig stinkende walm en hitte te gemoed dat ik grote moeite had een paniekaanval te voorkomen! Mijn hemel, moest ik daar in die hete walmende stinklucht met twee ezels een lezing geven? Ik ben wel wat gewend, maar toen dacht ik toch echt “hier komt de derde ezel binnen; waar ben je mee bezig Willem”. Gelukkig, toen ik naar buiten vluchtte, zag ik een mooie witte muur en die kwam me op dat moment voor als het mooiste projectiescherm dat ik ooit zag...

Mijn voorstel de voorstelling maar buiten te houden, werd eerst wat sceptisch ontvangen, maar gelukkig, de voorzitter was direct voor. Ook de leden reageerden positief: “Moeten we doen”, zeiden ze. En zo heb ik een lezing in de open lucht gegeven onder toeziend oog van geiten, ezels en zo meer! Een bijzondere, maar ook geslaagde avond met 12 aanwezige leden op een bestand van 24 nog een mooie opkomst ook.