Dood en verderf

Door: Het bestuur

Het giftigste dier ter wereld is de gouden pijlgifkikker. Hij wordt niet groter dan vijf centimeter en leeft in de regelwouden van Colombia. Zijn huid is zo giftig dat je hem alleen maar aan hoeft te raken om dood neer te vallen. In de huid van één kikkertje zit genoeg gif om honderd mensen mee te doden.

     

De dodelijkste plant ter wereld is de wonderboom, Ricinus communis. In de bonen die hij voortbrengt, zit een stof die 6000 keer dodelijker is dan het gifgas cyanide. Als je het gif binnen krijgt, sterven je cellen af. Dat leidt tot bloedingen. Bovendien houden je lever en je andere organen ermee op. En dan ga je dus dood. Er is geen tegengif bekend.

De grootste bloedzuiger ter wereld leeft in het Amazonegebied. Hij is 46 centimeter groot en weegt zo'n 50 gram. Een hongerige Haementeria ghilianii kan vier keer zijn eigen gewicht aan bloed opzuigen.

     

Ze moeten niet op je vallen en bepaalde bladeren moet je niet eten, maar voor de rest hebben we weinig last van bomen. Behalve als je in Australië per ongeluk tegen een Dendrocnide moroides aanloopt. Op de wortels na is de hele boom met giftige vezels bedekt. Kom je daarmee in aanraking, dan veroorzaakt dat een branderige, jeukende pijn en soms blaren. Er wordt gezegd dat de pijn zeker in het begin ondraaglijk is en dat het jaren kan duren voordat je er weer vanaf bent.