De dodelijke straal van de Schuttersvis

Bron: Maandblad van De Paradijsvis, Alblasserdam
Door: Will Huygen

De Schuttersvis, met de wetenschappelijke naam Toxótes jaculátrix, is net een bewegend waterpistool. Hij kan op geruime afstand, zeer nauwkeurig, met druppels zijn prooi beschieten met dikwijls een dodelijke afloop voor de prooi.

Dit schieten bereiken ze door hun keelspieren samen te trekken, terwijl ze met hun lichaam zeer nauwkeurig op de prooi richten. Door de onderkaak hierbij als geweerloop te gebruiken worden de druppels met een zeer grote precisie en kracht weggeschoten met een trefzekerheid tot op een afstand van 1,5 tot 2 meter.

De Schuttersvis is baarsachtig van bouw en komt voor in mangrovemoerassen en riviermondingen in de kustgebieden van ZuidAzië tot Australië. Deze decoratieve jager is bij uitstek zeer geschikt om te worden gehouden in schaduwrijke paludaria of in een aquarium met verlaagd waterniveau. Hier en daar wat overhangende beplanting is ze ook zeer welgevallig. Zorg wel voor voldoende vliegende insecten onder de lichtkap en het wordt een feest voor het oog, gelooft u mij maar.

Het best gedijt de Schuttersvis bij een watertemperatuur van rond de 25 graden Celsius eneen zuurgraad (pH) van 7-7½. Niet geheel onbelangrijk is te weten dat deze scholenvis in een ruim watervolume volgens de literatuur soms een lengte van 24 cm kan bereiken. Ik heb ze echter nog nooit zo groot gezien. Vergeet niet om per 10 liter water 2 tot 3 eetlepels zeezout toe te voegen, zodat de watersamenstelling min of meer overeenkomt met die in hun vindgebied. Een aanrader zijn deze schoonheden.