Wat is een wandelende tak?

Bron: Maandblad van De Zilver Tetra, Schoonhoven

Een wandelende tak is het grootste insect ter wereld. Hij kan wel 40 cm lang worden. Ze vormen samen de orde van Phasmida. Dit komt van het woord Phasma en dat betekent “spook” Er zijn wel 4000 soorten, waarvan de meeste in de tropen leven. De meest soorten vind je in Zuidoost Azië en Zuid-Amerika.

Een paar soorten zijn: de groene reuzen tak, de stekeltak, de Borneo tak, de Vietnamese wandelende tak. Ook wandelende bladeren horen tot deze familie. In Afrika zijn vooral grastakken te vinden. Dit zijn sprietvormige graseters. De bekendste soort is de Indische wandelende tak die veel mensen als huisdier hebben. De andere soorten zijn wat minder bekend.

‘s Nachts gaan wandelende takken op zoek naar eten, zodat niemand hen kan zien. Overdag blijft hij doodstil zitten als een echte tak. Als hij aangeraakt wordt, laat hij zich plotseling vallen en is niet meer te zien tussen de blaadjes. Veel soorten hebben vleugels en kunnen dus vliegen, anderen weer niet. Kleine wandelende takjes noem je nimfen.

Als je een wandelende tak goed verzorgd kan hij wel anderhalf jaar oud worden. Hij kan natuurlijk altijd eerder dood gaan, bijvoorbeeld als hij klem komt te zitten, verdrinkt of ziek wordt. Vaak is het vrouwtje sterker gebouwd dan het mannetje en kan ook langer worden dan het mannetje. Bij de Borneo Tak worden de vrouwtjes 8 tot 9 cm lang, terwijl de mannetjes niet groter worden dan 6 cm en een stuk minder fors zijn gebouwd. Bij de Groene Reuzen Tak zit er zelfs 7cm verschil tussen. Bij elke soort kan het vrouwtje zichzelf bevruchten en heeft dus geen mannetje nodig.

Hoewel de wandelende tak vrij onbekend is bij de meeste mensen is hij erg makkelijk te houden. Het enige wat je moet doen is ongeveer 1 a 2 maal per maand het terrarium schoonmaken en alle oude bladeren verwijderen. Er moeten wel gaatjes in de bovenkant van het terrarium zitten, anders krijgt je wandelende tak geen lucht. Hij kan daar doorheen kruipen, dus doe er plastic folie tussen met kleine, maar wel zichtbare gaatjes. Op de bodem kan je zowel aarde als zand strooien. Voor de meeste wandelende takken maakt het niet zo veel uit, omdat ze de meeste tijd doorbrengen in de takken.

Voedsel moet je buiten in de vorm van takjes en blaadjes zoeken. Klimop is het makkelijkst te vinden.. De braamplant, heesters en verschillende soorten fruit vinden ze ook lekker.

Neem twee kleine potjes en doe er een beetje water in. Nu kan je de twijgjes erin zetten. Maar pas op! Als het potje te groot is kan je wandelende tak erin vallen en verdrinken. De takjes zet je tegen de zijkant aan en tegen de potjes, zodat de wandelende tak zich thuis voelt en overal heen kan lopen. Je houd het terrarium vochtig door het 1 a 2 keer per week te besproeien met een waterstuiver. Verschoon elke maand het terrarium, en ververs de takjes, twijgjes en bladeren. Raadzaam is de wandelende takken even in een apart bakje te doen.

De wandelende takken hebben in ieder geval een klimmogelijkheid in de bak hebben. Dit heeft hij nodig om te kunnen vervellen. Hij klimt dan omhoog langs een lange tak en laat zijn oude vel dan achter. De temperatuur in het terrarium moet constant zijn en tussen de 18 en 30 graden. Deze ideale temperatuur kun je bereiken met kunstlicht of een warmtelamp, maar als je in een goed geïsoleerd huis woont is het meestal nooit kouder dan 18 graden en hoef je dus niets te doen. Wanneer een wandelende tak volwassen wordt heeft te maken met de ruimte en de temperatuur. Bij goede omstandigheden duurt het ongeveer 3 a 4 maanden en zijn ze inmiddels 5 tot 7 keer verveld.

Wanneer je wandelende tak eitjes krijgt, betekent dat, dat je wandelende tak het goed naar zijn zin heeft in hun terrarium. De Groene Reuzen Tak legt haar 1cm grote eitjes en boort ze met haar legboor gelijk 4cm diep in de grond. Na een paar maanden komen ze uit. Een Stekel Tak legt 2,5 mm grote eieren die na 5 tot 6 maanden uitkomen. Bij elk soort is dat weer anders. Vaak worden de eitjes van en wandelende tak door mieren verspreid. Je kan de eitjes apart in een glazen pot doen met hele kleine gaatjes. Maar je kan ze ook gewoon in het terrarium laten zitten. Als je het terrarium schoon gaat maken, haal je de eitjes er natuurlijk even uit. Je moet goed kijken of ze niet op blaadjes zitten die je weg gaat gooien. Het kan 3 maanden duren voordat de eitjes uitkomen.

Wandelende takken zijn echte kunstenaars van camouflage. Naast dat de dieren op een takje of twijgje lijken, hebben ze ook een schutkleur, van donkerbruin tot felgroen. Als de temperatuur, het licht en de vochtigheid een beetje meehelpen, zijn ze echt volledig verdwenen in hun omgeving. Het is ook vooral een kwestie van goed stilzitten. Wandelende takken vervellen ook. Als hij anderhalf jaar oud wordt kan hij 5 tot 6 keer vervellen. Dus schrik niet als je wandelende tak onderste boven hangt en langzaam openscheurt; Dit hoort bij het verloop van de vervelling.