Waarom kan een kameleon zo scherp zien?

De kameleon is niet alleen een kunstenaar in mimicry, maar kan ook uitstekend zien. Hij kan van erg dichtbij met grote precisie de afstand tot een prooi inschatten en hem daarna met uitgestoken tong deze onverhoeds pakken.

Onderzoekers van de universiteit van Tübingen (Duitsland) voerden een proef uit, waarbij twee kameleons op vier centimeter afstand van twee veldsprinkhanen werden gehouden. Terwijl de dieren hun prooi geen seconde uit het oog verloren, analyseerden de onderzoekers met behulp van een infraroodstraler en videocamera de helderheid van de pupillen.

Bij alle andere diersoorten -de mens inclusief- worden lichtstralen door het hoornvlies verzameld en dan door de ooglens gebundeld. Bij de kameleon blijken de stralen niet in de lens samen te komen, maar wijken enigszins uiteen. Zo krijgt de kameleon aanzienlijk grotere beelden op het netvlies dan andere dieren met dezelfde oogdiameter. Hij kan daardoor op een afstand van twee centimeter een voorwerp scherp waarnemen. Een mens heeft 14 cm nodig om een object duidelijk te kunnen zien.