15 nieuwe gekkosoorten ontdekt in Myanmar

Bronnen: Flora & Fauna International, New Scientist
Foto's: Dr. L. Lee Grismer
Door: Rebecca Davids

Een team van wetenschappers ontdekten maar liefst 15 nieuwe gekkosoorten in de karst (kalksteen) landschappen van Myanmar. De ontdekkingen werden in een periode van twee weken in oktober 2016 gedaan en omvatte 12 nieuwe gekkosoorten uit het geslacht Crytodactylus en 3 dwerggekko's uit het geslacht Hemiphyllodactylus.

 
Crytodactylus


Hemiphyllodactylus montawaensis

Endemische soorten
Alle nieuw ontdekte soorten komen uit de geïsoleerde kalksteengebieden in Oost-Centraal en Zuid-Myanmar. Er wordt aangenomen dat het leefgebied beperkt is tot de kalksteenblokken waar ze gevonden werden. Karst landschappen bestaan uit kalksteen en wordt gekenmerkt door grotten, torens en heuvels met een hoog niveau van endemisme met vele ongewone soorten die nergens ter wereld gevonden voorkomen.

De ontdekte soorten leven in een klein gebied van Myanmar, slechts 90 bij 50 kilometer groot. Het is gebruikelijk om minder mobiele soorten, zoals slakken of insecten in zo'n klein gebied te vinden, maar voor gewervelde dieren is het ongehoord. Voor hagedissen is het opmerkelijk.

De reden heeft waarschijnlijk te maken met het ongewone landschap, waar vanuit het laagland grote blokken kalksteen stijgen tot 400 meter hoogte. De oppervlakken zijn zeer gegolfd en gevormd door erosie, soms afgewisseld met grotten.

De kalksteenblokken - soms slechts een kilometer in doorsnede - zijn evolutionaire eilanden waar geïsoleerde gekko's zijn geëvolueerd tot afzonderlijke soorten. De gekko's uit dit gebied hebben over het algemeen langere poten en tenen en slankere lichamen dan de soortgenoten uit het laagland.