Levende spaarpot van 59 kilo

Bron: Het blad van AV Zilverhaai, Beringen

Een team Thaise dierenchirurgen heeft met succes 915 munten verwijderd uit de maag van een schildpad. Vijf dierenartsen hebben met de zes uur durende operatie in de universiteit van Chulalongkorn in Bangkok een trieste wereldpremière te pakken.

Het arme beest zat in een klein badje waar toeristen muntjes in gooiden en kreeg de naam "Omsin", Thais voor "spaarvarken". Met de vijf kilo aan munten meegerekend woog Omsin, een wijfje, voor de operatie 59 kilogram.

"De munten kwamen uit alle landen, (maar) voornamelijk uit Azië", wist een van de dierenartsen op een persbriefing toe te voegen.

In Thailand worden schildpadden als geluksbrengers beschouwd. Volgens lokaal bijgeloof zou het gooien van muntjes op het schild van een schildpad een voorspoedig, rijk en lang leven brengen. Omsim was jarenlang het slachtoffer van dat bijgeloof en at veel van die muntjes op. Na verloop van tijd vormde de munten een bal in haar maag wat haar buikschild deed barsten. Bovendien zwom de arme schildpad steeds zijdelings, zonder haar linker poot te gebruiken. Na een CT-scan en een x-Ray bleek dat dus te komen door de grote massa muntjes in haar maag.