De verzorging van Cynops orientalis

Door: Raymond Burger

De Chinese vuurbuiksalamander is een mooie en actieve soort voor beginners, ze zijn sterk, dag actief en aan een diepvriesvoer dieet te wennen.

In de natuur leven deze dieren voornamelijk aquatiel in koude, stilstaande plassen, poelen en dergelijke wateren op grote hoogte. Ze leven daar tussen de vegetatie die vaak bestaat uit overhangende graspollen.

Het is een redelijk kleine soort (6-10 cm). De dieren hebben een grijs tot zwart lichaam en een buikpartij die varieert van geel tot donkerrood met zwarte vlekken, vandaar de naam. De kleur van de buikpartij kan beïnvloed worden door veel watervlooien te voeren (caroteen).

In een aquarium van 60x30x30 kunnen een 5-tal exemplaren gehuisvest worden. Een heel belangrijk aandachtspunt is de temperatuur, zeker in de zomer. Deze mag niet boven de 25 graden komen. De dieren gaan bij langere blootstelling aan dergelijke temperaturen dood.

De bak kan vrij simpel worden ingericht; zand, een achterwand, veel waterpest, wat drijvende schors en een filtertje is al voldoende. Zorg ervoor dat de filter niet veel stroming veroorzaakt, daar houden ze niet van. Richt hem bijvoorbeeld op de achterwand of leg een steen voor de uitvoer.

Als opruimploeg kunnen posthoornslakken ingezet worden. Deze eten wel salamander eieren en kunnen zich snel vermeerderen. Combineren met vissen is sterk af te raden, de salamanders kiezen juist water zonder vissen in de natuur. Vaak veroorzaakt het veel stress voor de vissen die ook het voedsel wegkapen voor de slomere salamanders.