Dendrobates leucomelas

Bron: Het maandblad van Antoni van Leeuwenhoek, Assen

Een van de meest mooie en gezellige kikkersoort binnen de groep van gifkikkers is de Dendobates leucomelas. Het is ook een kikker die al zeer lang in de hobby aanwezig is. Met het aanbod van de leucomelas golft het wat op en neer. Dan is er weer een tijdje een stabiel aanbod en dan is er weer een periode dat ze veel of nauwelijks worden aangeboden. Verrassend is ook het aantal kleur- en patroonvarianten die in de loop van de tijd zijn aangetroffen. De kikkertjes worden een centimeter of vier tot vijf groot. Ze komen voor in het bovenste deel van Zuid-Amerika: in Venezuela Guyana en Brazilië. De leefgebieden kunnen nogal verschillen. Zo worden ze gevonden in zeer natte regenwouden tot granieten bergen waarop ze in en rond de enorme bromelia’s leven. Op deze granieten bergen koelt de temperatuur af naar zeker 15 graden en kan het overdag gemakkelijk zeer warm tot heet worden. Tot wel 40 graden. De kikkers kunnen hier leven door zich terug te trekken in de kokers van de bromelia’s of door te schuilen onder de koele granieten rotsblokken. Het is dus belangrijk om te weten waar de kikkers van oorsprong vandaan komen. Het is ook aan te raden geen wildvang te nemen, maar nakweek. Dat scheelt in de aanpassing, zoals het nemen van voedsel en het algemeen welbevinden van de dieren. Naast de aanpassing vanuit de verschillende vanggebieden heeft het vanzelf ook een weerslag op de kleuren en het patroon. De huidige vangsten uit Guyana laten een kikker zien die goudgeel van kleur is met mooie zwarte banden op het lichaam. Er zijn ook gebieden met een nagenoeg zwarte kleuring. Alleen het oog geeft iets van geel te zien, of niet. 

 

Wat maakt deze kikker naast patroon en kleur nu verder zo bijzonder, zult u zich ondertussen afvragen. Dat is zijn roep. Deze komt in de buurt van het geluid van een kanarie. Net niet zo hoog, maar wel zo mooi. Vooral als er een paar mannetjes in de bak aanwezig zijn, dan kunnen ze hun keel opzetten en een prachtig concert geven waar je vrolijk van wordt. Komt er een mannetje in het tijdelijke territorium van een andere man, dan ontstaat er wat duw en trekwerk, zonder schadelijke gevolgen. Bij de vrouwen onderling kunnen toch wel forse worstelpartijen voorkomen.

Ook hier blijft de schade beperkt in algemeen. En zullen ze na verloop van tijd elk een andere weg bewandelen. Het gaat bijna niet over in agressie. Dit kan wel bij andere soorten voorkomen, met vergaande gevolgen.