Rasbora pauciperforata

Bron: Maandblad van AV Aquavo, Purmerend, Bewerkt door: De redactie

Deze vis komt voor in Sumatra, Borneo, Maleisië, Thailand en Cambodja. Ze worden slechts 5 tot 5,5 cm groot en voelen zich thuis in een goed beplant aquarium, in een ruime school van minimaal 10 exemplaren. Net zoals vele Rasbora-soorten houden ze van relatief hoge temperaturen (26 tot 28 graden Celsius). Het is een ideale vis voor een Aziatisch streekaquarium. Ze kunnen gehouden worden in gewoon leidingwater, al is menging met regen- of onthard water aan te bevelen. Het geslachtsonderscheid is zoals bij vele scholenvissen, niet prominent. Na enige observatie kan men de vrouwtjes onderscheiden door de vollere buik en de minder uitgesproken rode metallische lengtestreep.

Deze levendige, af en toe enigszins schuwe scholenvis, kan het beste niet met andere al te zwemlustige visjes worden samen gehouden. Het aquarium moet aan de randen en achtergrond dicht worden beplant zodat schuilplaatsen ontstaan. In het midden moet veel vrije zwemruimte worden open gelaten. Een donkere bodem en een enigszins gedempte verlichting door middel van drijfplanten doen de kleuren beter tot hun recht komen. Een regelmatige waterverversing wordt zeer op prijs gesteld.

Als voedsel moet levend voer worden gegeven, maar plantaardig voedsel in de vorm van sla en spinazie mag ook niet op het menu ontbreken. Diepvries- en droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is niet eenvoudig aangezien de dieren tamelijk kieskeurig zijn in hun partnerkeuze. Het beste is dat een koppel zich kan vormen uit een schooltje. De eieren worden tussen fijn bladderige planten afgezet en bevrucht. Na het afzetten van de eieren moeten de ouderdieren worden verwijderd. De jongen komen na 24 tot 30 uur uit. Na het vrij zwemmen kunnen ze worden groot gebracht met het fijnste stofvoer.