Hyphessobrycon pulcripinnis, de Citroentetra

Bron: Blad van De Rijswijkse, Rijswijk

In menig aquariumwinkel te vinden, maar toch wat onopvallend, is de citroentetra weer zo’n visje, dat vaak over het hoofd gezien wordt, maar toch meer dan de moeite waard is. In de winkel zijn ze vaak wat bleekjes, maar zoals dat wel vaker het geval is bij zalmpjes, moeten ze eerst onder de juiste omstandigheden op kleur komen om helemaal tot hun recht te komen. Eenmaal onder de juiste condities zijn citroentetra’s prachtige visjes, waar niet alleen het felle geel en zwart in de vinnen opvallen, maar waarbij de visjes helemaal met een gele gloed overgoten kunnen zijn.

De visjes komen uit Brazilië, waar ze in verschillende plaatselijke varianten voorkomen. De visjes bereiken een lengte van ongeveer vier centimeter.

Citroentetra’s zijn niet moeilijk te houden. Voor hen geldt hetzelfde verhaal als voor veel kleine karperzalmpjes. Goed beplante bak met donkere bodem en zacht, licht zuur water, wel schoon, dus regelmatig verversen. Niet onder te fel licht en dan zorgen voor goed gezelschap. Een temperatuur tussen de 22 en 26 Celsius is prima en dan nog bij voorkeur levend voer of ontdooid diepvriesvoer. Af en toe wat vlokjes mag ook. Probeer eens een wat groter schooltje beginnend bij 12 stuks en desnoods wat minder andere visjes. Als er ruimte is, dan doen ze het mooi met andere kleine visjes, die contrasteren. Stel, u hebt een bak van 1.20 meter. Dan zou een combinatie van bijvoorbeeld citroentetra’s, vuurneons, fantoomzalmpjes en aan de oppervlakte potloodvisjes prachtig zijn. Eventueel nog een mooi koppeltje of harempje dwergcichliden (Apistogramma trifasciata) en genieten maar. Uiteraard zijn deze visjes ook te kweken. Daarvoor moeten ze eerst wel met muggenlarven e.d. in conditie gebracht worden. En dan is het verhaal het gebruikelijke: zacht water, fijn groen en klein opfokvoer. Iets om bij gelegenheid toch eens te proberen.