Limia nigrofasciata

{flike}

Bron: Maandblad van Antonie van Leeuwenhoek, Assen

Al zijn ze leuk, het hoeven niet altijd guppen, zwaarddragers of black mollies te zijn, als we aan levendbarende visjes denken. Buiten de geslachten Xiphophorus en Poecilia zijn bijvoorbeeld de vertegenwoordigers van het geslacht Limia ook alleraardigste visjes voor in het aquarium. Daarbij valt dan bijvoorbeeld te denken aan Limia nigrofasciata oftewel de zwartband tandkarper.

Dit visje komt voor in Haïti en de Dominicaanse Republiek, waar het wordt gevonden in ondiep water met een dichte vegetatie. Daar komt het in grote scholen voor. Het visje komt in zowel zoet als brak water voor. Het visje kan het best verzorgd worden in een niet te klein aquarium (vanaf 80 cm is prima), met een goede beplanting en in een wat grotere school. Men kan met enkele stelletjes beginnen, de groep wordt dan op de duur wel groter.

De mannetjes worden 4-5 cm groot, vrouwtjes iets groter. De mannetjes krijgen op den duur een bult op hun rug. De visjes kunnen het best gehouden worden in niet te zacht water met een temperatuur van 22-26 graden Celsius. Toevoeging van een beetje zeezout komt de visjes ten goede. De visjes eten het voor aquariumvissen gebruikelijke voer: levend voer, in het bijzonder muggenlarven, diepvries voer, vlokjes etc. Plantaardig voer moet zeker ook op het menu staan. En met (draad)algen in de bak hebben ze geen problemen; die worden enthousiast afgegraasd.

De visjes zijn geschikt voor een gezelschapsbak, maar in een speciaalbak komen ze toch mooier uit. Dan komt het natuurlijke gedrag meer tot zijn recht en ze planten zich ook beter voort. Naast Limia nigrofasciata zijn ook nog Limia perugiae, Limia melanogaster, Limia vittata en een enkele keer Limia tridens “in omloop”. Allemaal leuke visjes, maar bij voorkeur niet samen te houden, omdat ze gemakkelijk met elkaar kruisen.