Moois van "down under" Melanoteania trifasciata

{flike}

Bron: Maandblad van Antoni van Leeuwenhoek, Assen

Zo af en toe duiken ze in de betere aquariumzaak op, de regenboogvissen van de soort Melanotaenia trifasciata oftewel de gebande regenboogvis. De vissen zijn voor het eerst gevangen in 1894 in Port Darwin, Australië, door Knut Dahl, een Noorse zoöloog. De vissen komen voor in het noordelijke deel van Australië. Door het grote verspreidingsgebied kent de soort veel kleurvarianten, afhankelijk van de vangplaats, de waterkwaliteit en de voeding. Er zijn diverse lokale varianten.

M. trifasciata kunnen vrij groot worden, wel tot 15 cm, maar dat halen er niet veel. Met 12 cm is het bij mooie mannen meestal wel bekeken. De mannen zijn dan vaak wel 6-8 cm hoog en hebben prachtige kleuren, met over het midden een donkere band. De vrouwen blijven kleiner, zijn slanker en minder fel van kleur. De meest bekende is wel de soort uit de Goyder River. Die soort zie je ook wel eens in de winkel. Het zijn prachtige vissen om in een groep in een ruim aquarium te houden (vanaf ongeveer 1.50 m). Daar hoeven dan niet zo veel andere vissen bij. Het zijn gemakkelijke eters die ook wel kamervliegen en langpootmuggen aankunnen. Goed voeren dus en ook plantaardige kost niet vergeten. Een temperatuur van rond de 24 graden Celsius is prima. Verder goed letten op schoon water en dus op tijd verversen!

Melanotaenia trifasciata kunnen onder aquariumomstandigheden gedurende het hele jaar tot voortplanting worden gebracht door te spelen met de watertemperatuur en de daglengte. De jongen groeien relatief snel en worden geslachtsrijp voor het einde van het eerste levensjaar. Het enige lastige is dat de jongen vlak na het uitkomen uit de eieren heel fijn voer moeten hebben.

Wilt u meer weten? Kijk dan bij http://www.irg-nederland.nl/.