Poecilocharax weitmanni

Een visje dat zo op het oog wel een wat kleinere versie lijkt van de chrenuchus, is de Poecilocharax weitzmanni. Het is wat meer gedrongen en heeft een extra rood/ bruine op het lichaam. Een erg mooi en bijzonder visje van een centimeter of 4 -5, met een eveneens prachtig vinnenstelsel. Als de mannen gaan flaneren en het licht valt goed kun je genieten van dit prachtige schouwspel.

Deze vis behoort tot de familie Crenuchidae. In het verleden waren binnen deze familie maar twee geslachten te vinden, te weten Poecilocharax en Crenuchus. Blijkt het toch heel dichte familie van mekaar. Het is een vreedzame, helaas ook een schuwe scholenvis die eigenlijk niet geschikt is voor het gezelschapsaquarium. Het is daarmee niet een zogeheten beginnersvis. Temeer het bijzondere eisen aan de waterkwaliteit en het voer stelt.

De weitzmanni zwemt vooral in de onderste waterlaag. Het aquarium kan daarom het best worden ingericht met kienhout, bladeren en wat stenen, zodat er voldoende schuilmogelijkheden ontstaan. Verder kunnen planten gebruikt worden die ook bestand zijn tegen de zure watersamenstelling. Eikebladvaren is hier geschikt voor. Deze zorgt tevens voor de nodige verduistering in het aquarium.

Op de bodem zou je wat beukenblad kunnen leggen of bladeren die uit de tropen komen, zoals Ketapang-bladeren. Deze laatste geven een extract af wat pH verlagend werkt en huid- en schimmelproblemen bij uw vissen voorkomt.