Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Door: Edwin Jansen
Bron: Maandblad van Natuurvrienden, Zwolle

In het verzamelalbum van de koek- en beschuitfabriek Van Hille & Zoon beschreef Dr. Lodewijks in vroeger tijden niet alleen op een onwaarschijnlijk mooie wijze diverse planten en vissen, maar ook welke problemen men met sommige vissoorten kon hebben.

Één van de problemen die men had was het kweken met bepaalde vissoorten. Sommige soorten kon men namelijk alleen in groepsverband kweken. Nu was het grootste probleem dat men vaak maar met moeite een koppel van een vissoort kon krijgen. Meestal werden deze dieren geruild met een andere aquariumliefhebber waar de dieren soms zeer grote afstanden voor moesten afleggen.

Zo kreeg Dr. Lodewijks van een vriend uit Frankrijk een koppel Rasbora trilineata. Deze vissen staan bij ons beter bekend onder de naam “Knipstaartjes”. Deze vissen zijn het beste te kweken op een verhouding van twee mannetjes op één vrouwtje. Maar wat te doen als je maar één koppel van deze dieren bezit?

Lodewijks bedacht hierop een simpele, maar niet minder geniale oplossing. Hij bestelde bij de plaatselijke glashandel een viertal spiegeltjes die hij op de buitenmaat van zijn kweekaquarium liet snijden. De spiegeltjes plaatste hij tegen de wanden van zijn aquarium, waardoor het effect voor de vissen verbijsterend geweest moest zijn. Waar ze ook keken, overal zagen zij hun soortgenoten weerspiegeld in het glas.

Of de dieren nu wel of niet in deze truc trapten, in ieder geval kon Lodewijks na een maand trots vermelden dat zijn kweek met de Rasbora trilineata geslaagd was. U zult vergeefs naar dit soort kweekmethoden zoeken in de moderne aquariumliteratuur. Alleen al daarom zullen zij altijd hun waarden blijven houden.