Neolebias ansorgii

{flike}

Bron: Maandblad van Antoni van Leeuwenhoek, Assen

Neolebias ansorgii komt uit West-Afrika en is een bekend visje die een 20 jaar geleden veelvuldig verkrijgbaar was en door vele hobbygenoten gehouden werd.

Het is een klein en rustig visje, toch ook levendig genoeg en zeker kleurrijk.

Er zijn intussen verschillende kleurslagen bekend, wat weer met het vanggebied te maken heeft. In het begin waren het vooral de vissen met de dieprode kleuring over het gehele lichaam, waarbij de vrouwen meer lichtbruin kleurden. Wel wat te vergelijken met de kleuren van de man en vrouw van de Barbus titteya.

De kleur neemt in intensiteit toe wanneer je een mooie groep van een vijftiental vissen of meer kunt houden in een speciaal aquarium. Schitterend, want hoe groter de school van deze vissen mag zijn, des te leuker het gedrag gaat worden. Al is het niet een echte scholenvis, door de aanwezigheid van de soortgenoten zullen ze zich meer op het gemak voelen. Het pronken tegenover elkaar krijgt meer ruimte. Ze raken speelser en meer ontspannen.

Zo kunnen de mannen sidderend tegenover en naast elkaar door een deel van het aquarium zwemmen. En de kleuren komen dan nog mooier naar voren. De relatief kleine vinnen worden wijd gespreid, waarbij ze bijna scheuren. Wat een genot om naar te kijken. Hoe schoon kan eenvoud zijn. Later kwamen er een andere kleurvarianten in de hobby, waarbij de mannen meer een smaragdgroene gloed over het lichaam hadden. Wat metallicachtig. Even schitterend. Ze komen uit een ander vanggebied. Nu zijn er nog wat tussengebieden, waardoor de kleurslag wat kan verschillen.

Het is een vredig visje die zich het liefst bij de bodem ophoudt. Ze worden niet groter dan 4 cm. Ze gaan goed samen met andere rustige vissen, in een aquarium met voldoende schuilmogelijkheden waar ze kunnen vertoeven.

Ze schuifelen hier wat, pronken daar wat en laten vooral hun eenvoudige schoonheid zien.

De vissen stellen een goed beplant aquarium zeer op prijs. Een open zwemruimte wordt ook op prijs gesteld. Tussen de rijkelijk plantenweelde voelen ze zich beschermd en mogen ze graag scharrelen. En dat betekent dat de bak niet perfect schoon hoeft te zijn. Juist een beetje vuil op de bodem en tussen de planten mag er zijn. Natuurlijk een doorn in het oog van de aquariaan, die een pracht schilderij wil tonen. Echter daar doen we de vissen geen plezier mee. Deze soort heeft het eigenlijk nodig om in het vuil te kunnen scharrelen. Hiertussen zit voldoende organisme om van te leven. Nu lukt dat in een klein aquarium niet, dus is het handig om bij te voeren. Het liefst met klein levend voer (kleine watervlooien, muggenlarven of zo mogelijk pekelkreeftjes) wordt op prijs gesteld. Zelf weer met een netje naar de waterkant, of voor het gemak naar één van de adverteerders om een puutje (Drents?) met levend voer te kopen.

Belangrijk voor het houden van Neolebias is om de leefomstandigheden aan te passen. Dit is een voorwaarde. Een redelijk ruim aquarium, goed beplant en niet “al te” schoon. Ook aandacht voor een aantal items, zoals de medebewoners. Deze mogen niet te overheersend zijn. De Neolebias moet eigenlijk de hoofdgroep zijn.

De waterwaarden moeten goed bewaakt, omdat het water wat licht zuur mag zijn. Het licht mag diffuus zijn, dus niet al te helder. En filteren over turf, zodat het water een mooie barstenige kleur kan krijgen. De vissen zullen zich ongetwijfeld op hun gemak voelen onder deze omstandigheden. Een speciaalaquarium is wel een uitkomst om ze het meest tot hun recht te laten komen.

Een bijzondere vis om met andere bijzondere soorten te combineren. Een groep waar ze veel mee samen werden gehouden zijn de Afrikaanse Killisoorten, zoals bijvoorbeeld Aphiosemions en Epiplatys. Toevoeging van wat turf in de bak zelf geeft het water eveneens een barnstenige kleuring, wat de vissen niet alleen op hun gemak doet stellen, maar ook de schoonheid nog meer tot uiting laat komen. Te vermijden is het om ze samen te houden met drukke soorten, dan kwijnen ze vaak weg. Het voldoende aan voedsel komen wordt dan een probleem. De snellere jongens kapen het als het ware voor de neus weg.

Tegenwoordig zijn ze sporadisch weer verkrijgbaar. Heb je de kans en de mogelijkheid? Aarzelt u dan niet en schaf ze aan.