De Vuurneon

Bron: Maandblad van Antoni van Leeuwenhoek, Assen

Tot de klassiekers in de aquaristiek mag zonder meer de vuurneon gerekend worden. In elke aquariumzaak zijn ze eigenlijk ook wel te vinden. En dat is niet zonder reden. Het zijn fraaie rustige visjes die in menig aquarium een verrijking zijn.

De vuurneon (Hemigrammus erythrozonus) komt voor in Guyana in de Essequibo rivier. Deze vissoort kan ongeveer 4 centimeter groot worden. De vrouwtjes zijn iets forser dan de mannetjes. Beide geslachten hebben een fraaie, bijna oplichtende rode band langs het lichaam, waarbij de mannetjes iets feller van kleur zijn. Als ze goed op kleur zijn, hebben ze ook nog witte puntjes aan de vinnen. De visjes zijn goed te houden in niet al te hard water met een temperatuur van 23 tot 27 graden Celsius in een fraai beplante bak met niet te fel licht.

Bijzondere dieetwensen hebben de visjes niet, maar klein levend voer heeft toch de voorkeur. Mag ook de ontdooide diepvries variant zijn. En als het moet eten ze ook wel een droogvoervlokje mee. Houdt u ze wel in een schooltje en gerust een aantal meer als daarvoor de ruimte toereikend is, want anders blijven ze schuw. Bij een grotere groep komen ze veel mooier op kleur en dan laten de mannetjes ook hun leuke pronkgedrag zien.

Als gezelschap zijn allerlei kleine, rustige visjes geschikt, maar een combinatie met lantaarndragertjes (Hemigrammus ocellifer) en/of penseelvisjes als Nannostomus beckfordi geeft een mooi, contrastrijk en ook heel natuurlijk geheel. Voor de kweek van deze visjes is heel zacht, licht zuur water nodig. De jongen moeten eerst met infusie gevoerd worden.