Rivulus agilae

Door: Rob Bosloper
Bron: Maandblad van Natuurvrienden, Zwolle

Deze vis komt voor in Suriname en Guyanalanden in kleine, beschaduwde, stromende wateren in de kustvlakte. Ook nabij de oppervlakte in stilstaande wateren. De afmeting van het visje bedraagt circa 6 cm. Het lichaam is slank, welhaast rolrond en alleen de staartsteel is min of meer zijdelings samengedrukt. De grondkleur is zacht blauwachtig groen, buikwaarts overgaand in een geelwit. De rug is zacht oranjebruin, in de richting van de staart overgaand in krachtig oranjerood. Op het lichaam bevinden zich een zevental rijen oranjerode stippen, welke op de staartsteel min of meer ineen vloeien. De staartvin is zeer fraai met in de bovenste helft wisselende oranje, groene en gele tekeningen. De vrouwtjes hebben een donkere vlek in de staartvin. Hun kleurtekening is minder intensief dan bij de mannetjes.

Ze zijn geschikt voor zowel grote als kleine aquaria en in gezelschap van niet al te drukke medebewoners. Bij voorkeur één mannetje plaatsen bij meerdere vrouwtjes. Uitsluitend mannetjes kunnen onderling onverdraagzaam worden. Overigens zijn de visjes verdraagzaam tegen andere medebewoners.

Een normaal goed beplant aquarium met liefst een donkere en deels zachte bodemlaag en een fraaie steengroepering zal een prachtig decor vormen. Een lichte stroming van het water wordt zeer op prijs gesteld.

Fruitvliegen, mieren, bladluizen, muggenlarven en artemia worden graag gegeten. Ter afwisseling mag best zo nu en dan een goede soort droogvoer worden gegeven.