Kapitaal vernietiging

Bron: Maandblad van Groot Hoogvliet, Hoogvliet

Staatssecretaris M van Dam moet opheldering geven over het vangstverbod op de Amerikaanse rivierkreeft per 3 augustus 2016.

Beroepsvissers luiden de noodklok over het Europese verbod en willen horen wat dit voor hen betekent. Een verbod in Nederland was namelijk te omzeilen geweest als er op tijd een beheersplan was ingediend. Het ministerie van Economische Zaken heeft dat echter niet gedaan. Dat is toch te zot voor woorden, aldus de visserij. Nederland kan dit zelf regelen, verzuimt dat vervolgens te doen en het ministerie kan niet zeggen wat de gevolgen voor de vissers zijn. De visserij wil nu weten of het verbod nageleefd wordt of dat er alsnog een gedoogperiode volgt. In die tijd kan alsnog een beheersplan ingediend worden.

De diertjes horen niet thuis in de Nederlandse wateren, vermenigvuldigen zich razend snel en eten alles op wat ze tegen komen. Daarom zijn waterschappen de kreeften liever kwijt dan rijk.

Máár, de beestjes zijn ook een delicatesse en wordt de vangst gestimuleerd met verschillende subsidies. Pure kapitaal vernietiging. Aan de ene kant subsidies verstrekken om de commerciële vangst mogelijk te maken, terwijl aan de andere kant een Europees verbod ingaat.