Botia stiata, de gestreepte botia

Door: M. v.d. Heijden
Bron: Maandblad van Ons Natuurgenot, Gouda

Er zijn veel Botia’s die we kunnen bewonderen in menig aquaria, maar de mooiste vind ik zelf toch nog altijd de uit India afkomstige Botia striata. Ook bekend onder zijn synoniemen Botia striata kolhapurensis, Botia striatus of Botia dayi. In het Nederlands noemen we hem de gestreepte Botia of gestreepte modderkruiper. De Botia striata heeft rondom zijn gehele lichaam en kop zwarte dunne banden, afgewisseld met lichtgele strepen en in verschillende varianten. Hij kan een lengte bereiken van zo’n 10 centimeter.

Omdat dit een prima beginnersvis is, die heel vredelievend is voor zijn medebewoners, zien we de Botia striata in vele bakken zitten. Helaas houdt niet iedereen zich aan zijn wensen om met vele soortgenoten geplaatst te willen worden. Er moet worden uitgegaan van minimaal 5 stuks per aquarium.

Niet alleen zullen ze anders wegkwijnen, maar bovendien heb je er zelf ook veel meer plezier aan, omdat ze dan beter zichtbaar zijn. Het is van nature een schuwe vis, die zich snel verstopt, maar als de groep groter is, zullen ze zich eerder vertonen. Een bijkomend voordeel is dat ze graag slakken eten, waardoor het aquarium in no-time ontdaan zal worden van “hinderlijke” slakken.

Om hem in je aquarium te plaatsen, zijn er een paar dingen waar je even aan moet denken. Deze soort heeft een zachte bodem nodig om in te kunnen wroeten, zand is erg geschikt voor dit doeleinde. De bodem mag niet scherp zijn, omdat de vissen zich dan kunnen verwonden aan de bodembedekking. Verder heeft deze vis veel verstopplekken nodig. Dit kan worden gedaan door decoraties te plaatsen zoals stenen en hout, maar ook door gebruik te maken van veel planten. Door het wroeten in het zand kunnen de vissen planten ontwortelen. Daarom moet er gebruik gemaakt worden van planten die stevig in de grond staan. Deze dieren zijn gebaad bij schoon water met een lichte stroming. De vissen hebben de gewoonte om zich te verstoppen in plekken met nauwe openingen. Daarom moet er goed op worden gelet dat de vissen zich niet ergens klem kunnen zetten, zoals achter de achterwand. Daar mag geen kiertje tussen zitten. Het is aan te raden om de uit- en instroom van het filter af te dekken met een korfje of gaas. Anders zullen de vissen proberen om in het filter te zwemmen.

De minimale lengte van je aquarium moet toch wel zo’n 120 centimeter zijn. De temperatuur van het water dient zo tussen de 23-26 ºC te liggen, met een PH van 6 tot 6,5 en een GH van 3 tot 7. Net zoals in de natuur, waar ze te maken hebben met schommelende temperaturen, is het ook in het aquarium gewenst de temperatuur van het water regelmatig te wijzigen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

De Botia’s zijn alleseters (omnivoren). Levend voer, diepvriesvoer, voedertabletten en droogvoer kan gegeven worden. En, zoals al eerder aangegeven, slakken. Het is een uitstekende vis voor zowel een speciaal- als gezelschapsaquarium. Helaas is over de kweek in aquaria niets bekend. In de handel wordt de Botia striata gekweekt door gebruik te maken van hormonen. Het geslachtsonderscheid is moeilijk te zien, de volwassen vrouwtjes hebben een iets vollere buik. Het is een prachtig visje waar men veel plezier aan kan beleven.