Een kaketoe in het aquarium

Bron: Maandblad van Groot Hoogvliet

Nee, we gaan het niet hebben over onderstaande vogel.

We gaan hebben over de Apistogramma cacatuoides of kaketoe Cichlide. Deze vis is waarschijnlijk de sterkste van alle Apistogramma's en kan ook door beginners gehouden en zelfs gekweekt worden. Dit komt waarschijnlijk doordat hij gehouden kan worden in water met een neutrale pH van 6.8 tot 7.6, ongeveer de waardes die hier uit de kraan komen. Ze zijn redelijk ongevoelig voor veranderingen in watertemperatuur en hierdoor zijn ze ook voor de beginners wat makkelijker te houden.

De mannen van de Apistogramma cacatuoides zijn iets groter dan de vrouwen en de kleuren van de man zijn zoals bij zoveel vissen veel aansprekender, de rug- en staartvin krijgen een aantrekkelijke oranje kleur. De vrouwen hebben doorgaans een bruin/grijzige grondkleur die veranderd zodra ze willen geen paren.

De kleur veranderd dan naar een aantrekkelijk geel met zwart. Intussen zijn er meerdere kweekvormen beschikbaar zoals de Double Red en Tripple Red. De Apistogramma cacatuoides wordt gevonden in Peru, Brazilië, Zuid-Amerika.

Je kunt de Apistogramma cacatuoides houden in een aquarium van minimaal 80 centimeter lengte, maar liever nog vanaf 100 centimeter. Het aquarium kan het beste aan de achterkant en aan de zijkanten goed beplant zijn. Ook moeten er veel schuilplaatsen zijn in de vorm van een omgekeerde bloempot, een kokosnoot of rotsen. Deze vis is namelijk een holenbroeder.

Het dieet van deze dwergcichlide kan bestaan uit een afwisseling van droogvoer en diepvries/levendvoer zoals artemia, mysis, cyclops, dapnia (watervlooien), zwarte muggenlarven en witte muggenlarven. Als bodembedekking hebben ze het liefst zand, hier happen ze in, en filteren detritus er uit, dit is hun natuurlijk voedsel.

Apistogramma cacatuoides kunnen pittige vissen zijn, vooral als ze een nestje hebben. Houdt hiermee rekening met het inrichten van de bak en het kiezen van medebewoners. Combineren met andere bodemgerichte soorten kan mis gaan

Apistogramma worden vaak in een harem gehouden, bij cacatuoides is het verstandig om in een bak vanaf een meter 1 man met 3 vrouwen te houden. In grotere bakken (vanaf 1.50m) kan je ze ook in een groep houden, dit geeft meer natuurlijk gedrag. Houdt hierbij wel in de gaten minimaal 3 mannen te hebben, en 2 of meer vrouwen per man. Als je er voor kiest om 1 man samen te houden met 1 vrouw kan het gebeuren dat hij te veel achter het ene vrouwtje aan jaagt om te paren. Doorgaans overleeft het vrouwtje dit niet.

De eieren van de Apistogramma cacatuoides worden bij voorkeur afgezet in een hol. Deze hoeven niet groot te zijn, als het vrouwtje er maar net in past. Een halve kokosnoot of een stenen bloempotje op zijn kop is al voldoende. De eieren worden afgezet tegen het plafond van het hol en komen na 3 tot 4 dagen uit. Het vrouwtje zal de jongen in de week erna door de bak leiden terwijl het mannetje de andere vissen op afstand houdt. Als je jonge vissen wil overhouden is het overigens beter om het kweekkoppel apart te zetten, zodra de jongen zijn uitgekomen dan wel het mannetje uitvangen. Bij gebrek aan andere vissen om weg te jagen zal hij zich op het vrouwtje en de jongen richten.