Een introductie in het houden van Botia

Bron: www.hobbykwekers.nl
Door: John de Lange

Een van de grootste vreugden in de tropische zoetwater hobby is zeker het houden van modderkruipers uit het geslacht Botia, leden van de familie Cobitidae. Helaas kan het vinden van accurate informatie over hun zorg moeilijk zijn en er zijn verkeerde adviezen in overvloed. Om de verwarring nog groter te maken, is het geslacht Botia in 2004 herzien, en is de meerderheid van de Botiine modderkruipers ondergebracht in nieuwe genera. In dit artikel hoop ik betrouwbare informatie over de juiste verzorging van deze prachtige vis te geven, en te laten zien hoe een school modderkruipers uw aquarium echt kan verlevendigen.

Deze nieuwsgierige en voornamelijk op de bodem levende vissen zijn afkomstig uit een vrij uitgestrekt geografisch gebied, die het grootste deel van Azië bestrijkt. In de regel, geven zij de voorkeur aan water wat zacht en licht zuur is, en dit zou je ook in het aquarium zo dicht mogelijk moeten benaderen voor de beste lange-termijn resultaten. Hoewel ze misschien wennen aan het water van een gemiddelde hardheid, is het gewoon oneerlijk om deze vissen te dwingen zich aan te passen aan oneigenlijk hoge niveaus hardheid en pH. Het water moet ook weinig nitraten bevatten, schoon en goed zuurstofrijk zijn.

Modderkruipers zijn riviervissen en zijn gewend te leven in schoon zoetwater dat hun natuurlijke waterwegen hen biedt - ze zijn niet gewend aan de opstapeling van organisch afval dat maar al te gemakkelijk kan optreden in het gesloten systeem van een aquarium, regelmatige gedeeltelijke water verversingen zijn van essentieel belang. Je moet streven naar ten minste twee gedeeltelijke verversingen per week, waarbij wekelijks in totaal minimaal 25 procent van de totale aquariuminhoud wordt ververst. Modderkruipers waarderen een goede doorstroming in het aquarium, die kan worden gemaakt door de inzet van sproeibalken op de uitstroom van externe filters of via het gebruik van aanvullende power Heads. Dit zal hun natuurlijke omgeving nabootsen van matig snelstromende rivieren en beken - deze vissen kunnen vaak tegen de stroom in zwemmend worden gezien wat ze duidelijk pleziert.

Het substraat moet bestaan uit aquariumzand (mijn voorkeur) of uit fijn, glad aquarium grind. Scherp substraat moet vermeden worden om de delicate baarddraden te beschermen. Ik heb modderkruipers gezien die een aantal jaren op grof grind werden gehouden waarbij de baarddraden geheel waren versleten, dit is een triest gezicht om te zien en is zo gemakkelijk te vermijden. In sommige gevallen, vooral als het grind niet vrij is van afval, kunnen de baarddraden zweren krijgen en infecteren.

Één van de favoriete bezigheden van de meeste Botia soorten is zich in kleine spleetjes persen, vaak met een hele groep. Elk type inrichting met ruwe of scherpe randen kan gevaarlijk kan zijn voor deze nieuwsgierige vis. Veel Botia houders hebben wel horror verhalen te vertellen over hun vissen die verstrikt raakten in ruimtes waarvan zij nooit gedacht zouden hebben dat ze in staat zouden zijn zich daar in te wurmen. Het sluiten van gaten in keramische inrichting of hout met aquarium siliconenkit kan voorkomen dat dit ook bij jou gebeurt.

Een goede keuze voor de inrichting is kienhout en leisteen, waarmee u vele natuurlijke grotten kunt construeren waarin uw vissen zich kunnen terug trekken als ze zich bedreigd voelen. Zonder voldoende schuilplaatsen, zal de modderkruiper in een permanent overspannen toestand verkeren en daarom kwetsbaar zijn voor problemen zoals witte stip. Uw dierenwinkel zou deze noodzaak ook moeten onderkennen, en onder geen beding mogen ze hun modderkruipers houden in kale voorraad aquariums.

In het aquarium kunnen planten worden gezet, maar over het algemeen leven deze niet lang, aangezien de meeste modderkruipers ofwel gaten in de bladeren maken of zelfs kleine gesteelde planten volledig afknippen. Ik heb gemerkt dat Javavaren en Anubias soorten het meest robuust zijn, en lijken de aandacht van de modderkruipers het langst te overleven. Een ander punt wat je in gedachten moet houden is dat Botia's liever gedempte verlichting hebben, nog een reden waarom planten het mogelijk niet altijd zo goed doen in zo'n set-up. In het aquarium moet een open zwemzone worden opgenomen, omdat deze vissen het leuk vinden om in scholen over de lengte van het aquarium heen en weer te zwemmen, meestal doen ze dit in de avond of onder gedempt licht, zoals maanlicht. Altijd goed onthouden om de kap goed afgesloten te houden, aangezien alle modderkruipers uitstekend kunnen springen.

Modderkruipers zijn schoolvissen en moeten altijd in groepen worden gehouden. Naar mijn mening is vijf het absolute minimum. Als ze als solitair exemplaar worden gehouden, kunnen ze zich ofwel agressief of teruggetrokken gaan gedragen, soms kwijnen ze door het laatste weg of weigeren ze te eten, wat leidt tot een pijnlijke en vroegtijdige dood. Deze vissen ontwikkelen sociale banden met elkaar en vinden steun in de school van hun eigen soort.

Zij hebben gewoonlijk een pikorde, waarbij een vis, de 'Alpha Modderkruiper' heel duidelijk de leiding heeft - dit is meestal (maar niet altijd) de grootste modderkruiper in het aquarium en is vaak een vrouw. Volg deze 'Aantallen' regel en u krijgt de kans om hun natuurlijk gedrag en hun volle potentie te zien, maar het is duidelijk dat het houden van slechts één (of een te klein aantal) van deze opvallend sociale vis, gewoon wreed is.

Botia zijn zeer gevoelig voor minder dan goed water, en moeten daarom niet als eerste vis aan het nieuwe aquarium worden toegevoegd. Idealiter moet het aquarium al een paar maanden draaien voordat je modderkruipers toevoegt. Voor de meer vreedzame soorten, moet u investeren in een aantal afleidingsvissen. Modderkruipers hebben graag de mogelijkheid om hun hoofd buiten hun grot te steken en andere vissen te zien zwemmen, die ze kunnen laten weten dat het veilig is om buiten te komen spelen. Geschikte afleidingsvissen omvatten bijvoorbeeld, Barbelen, Danio, Rasboras en Tetra's, maar dit zal afhankelijk zijn van het soort modderkruiper die je wilt houden. Sommigen zijn niet zo vriendelijk.

Bij het selecteren van uw modderkruipers, wilt u er zeker zijn dat u gezonde vis meeneemt. Het is daarom raadzaam om rond te winkelen totdat u zeker weet dat de verkoper goed uitgeruste en goed gevoede vissen heeft, bij voorkeur minstens 5 cm in grootte (met uitzondering van de dwergsoort Yasuhikotakia. sidthimunki). Kleinere vissen zijn over het algemeen zwakker en het kan zijn dat deze het niet goed doen, tenzij intensief gevoed, dat is meestal niet mogelijk in de beslotenheid van het aquarium.

De modderkruipers moeten na het invoeren een paar weken in quarantaine vóór de verkoop om ervoor te zorgen dat er geen problemen ontstaan. Vermijd vissen die lethargisch lijken met samengeklemde vinnen, of vissen die een pijnlijk ondergewicht laten zien.

Modderkruipers hebben krachtige wapens verborgen net onder hun ogen in de vorm van stekels, die ze kunnen gebruiken als afweermechanisme. Normaal blijft deze plat vlak tegen hun huid zodat ze gemakkelijk onopgemerkt blijven. Daarom moet je altijd voorzichtig zijn bij het vangen met een netje bij deze vissen aangezien ze die stekels kunnen uitzetten ter zelfverdediging als ze worden bedreigd. De stekels kunnen verstrikt raken in het netje en hierdoor veel ellende veroorzaken.

Ook de verkoper moet altijd een “dubbele zak” gebruiken als hij modderkruipers verkoopt, om ervoor te zorgen dat hun stekels de zak niet lekprikken tijdens uw reis naar huis. Grotere exemplaren hebben soms zelfs een derde laag nodig.

Bij aankomst thuis, moet je de aquarium verlichting uitschakelen, terwijl je de modderkruipers acclimatiseert, om stress te minimaliseren. Eenmaal geacclimatiseerd en vrijgelaten in het aquarium, laat u het licht enkele uren uit en u schakelt dit later in, zodat zij aan hun nieuwe omgeving kunnen wennen en verkennen in relatieve duisternis.

Een gemeenschappelijk kenmerk van nieuw geïntroduceerde modderkruipers (of als u de inrichting van een bestaand aquarium met modderkruipers omgooit) is dat ze gedrag gaan vertonen wat de modderkruiper liefhebbers de bijnaam 'The Loachy Dance' hebben gegeven. Dit is waar ze in een school op en neer duiken, aan de zijkanten en de hoeken van het aquarium. Dit neemt meestal na een paar dagen af als ze hun nieuwe thuis hebben leren kennen.

Het is echter niet waarschijnlijk dat de dans altijd een stressreactie is, aangezien modderkruipers erom bekend staan dit te doen, zelfs in aquaria die al jaren draaien. Ik zie regelmatig mijn schooltje van veertig Clown Botia's dit in de avonduren doen onder de blauwe maan verlichting. Zij doen gewoonlijk hun dans als bijna voedertijd is en ze heel duidelijk opgewonden zijn. Ik denk dat in dit geval het meer een sociaal bindingsgedrag is, waarbij ze tegen elkaar aanbotsen en zo laten weten dat ze er zijn - ze lijken zich gelukkig en veilig te voelen in dergelijke omstandigheden.

Men heeft bij modderkruipers, vaker wel dan niet, de neiging om ze op een hoop te gooien onder de enigszins misleidende categorie 'aaseters'. Maar dat zijn ze niet. Deze bodem bewonende vissen hebben hun eigen voedsel bron, en dit moet zo gevarieerd mogelijk zijn.

In de winkel waar ik werk, hebben we een uitgebreid aanbod modderkruipers (meestal tussen de dertig en veertig soorten op een gegeven moment). Om deze in tiptop conditie te houden, voeren we drie keer per dag kleine hoeveelheden zowel gedroogde als diepvriesproducten.

De belangrijkste voeding is die aan het einde van de dag wanneer de lichten uit gaan - zoals ik al eerder zei, de meeste modderkruipers geven de voorkeur aan gedempt licht en ze hebben niet allemaal genoeg zelfvertrouwen om erop uit te gaan totdat de lichten gedempt zijn. Dit is iets wat ik ook probeer te bereiken in mijn 210x68x 70 cm (1000 liter) Clownbotia aquarium thuis. Ik gebruik verschillende zinkende meerval tabletten (waarbij het merk JMC hun voorkeur geniet), Zinkende carnivoor pellets, algenwafers, Tetra Prima, en diepvriesproducten zoals witte muggenlarven (hun favoriet), artemia, watervlooien, krill, mysis, enz. grotere exemplaren stellen gehakte garnalen (salade garnalen) erg op prijs. Ik heb persoonlijk de neiging om weg te blijven van rode muggenlarven, omdat dit een zeer rijk voedsel is. Als u ervoor kiest om het te voeden, doe dat dan met mate. U kunt het dieet ook aanvullen met schijfjes komkommer, courgette of zelfs meloen, die op hun plaats gehouden kunnen worden met een zeewater slaknijper of verzwaard worden met enkele waterplantloodjes, hiervan zouden de modderkruipers zeer moeten genieten

Bij het geven van voedsel in het aquarium, is het niet ongebruikelijk te zien dat de wat kleinere modderkruipers een stuk grijpen en wegzwemmen naar een schuilhol om het in alle rust op te eten, ver weg van hun grotere collega modderkruipers, die anders proberen het eten recht uit hun mond te stelen

Sommige soorten zijn agressiever dan andere. Echter, zelfs de meest vredelievende soorten zullen af en toe onderling ruzie met elkaar hebben, dit vindt doorgaans plaats tussen twee vissen van gelijke grootte. Je zult zien dat de vissen in kwestie valer en grijzer worden qua uiterlijk. Ze zetten hun vinnen wijd uit en nemen een positie in met hun neus licht naar beneden, terwijl ze elkaar omcirkelen en hoorbaar geluid maken. Ze kunnen ook proberen elkaar te bijten, maar hier hoef je je doorgaans geen zorgen om te maken aangezien ze elkaar hiermee normaal gesproken niet beschadigen en de onenigheid relatief snel wordt beslecht. Als je een grote groep houdt, zal de agressie zich spreiden over de hele school zodat niet een vis constant het slachtoffer is en overstresst raakt.