Een introductie in het houden van Botia, de soorten

Bron: www.hobbykwekers.nl
Door: John de Lange
Foto's: Emma Turner

Chromobotia macracanthus of Clownbotia

Ik zal beginnen met de modderkruiper die het populairst is in onze hobby, de Clownbotia (Chromobotia macracanthus), alhoewel het waarschijnlijk niet de populairste zou moeten zijn, gezien zijn grootte als volwassene. Deze vis, van Indonesische afkomst, wordt vaker wel dan niet verkocht, aan onwetende aquariumhouders om hun aquarium te verlossen van slakken. Ja, ze eten slakken, maar dat doen andere, kleinere (en doorgaans meer geschikte) modderkruiper soorten ook.

Clownbotia's kunnen een lengte bereiken van 30 tot 40 centimeter in het aquarium en worden zelfs groter in het wild. Boeken, websites of verkopers die suggereren dat ze slechts 15 centimeter groot worden, geven simpelweg onjuist advies. Om deze fantastische vissen te houden, moet je kleinere exemplaren houden in een aquarium van minimaal 1 meter 20 lang en bereid zijn ze te verhuizen naar een aquarium van minimaal 1 meter 80 x 60 x 60 wanneer ze volwassen worden. Als je jezelf niet bereid ziet dit formaat aquarium voor ze aan te schaffen, zou je beter kunnen investeren in een soort die niet deze grootte bereikt. Clownbotia kunnen tientallen jaren oud worden (sommige bronnen suggereren tot 50 jaar) indien er op de juiste manier voor gezorgd wordt. Het zijn dus een levenslange investering en zouden met respect behandeld moeten worden. Een erg ruwe richtlijn: sommige van mijn wat oudere bewoners bereikten de 23 centimeter binnen 10 jaar. Ik heb gedurende een aantal jaar ook grotere exemplaren gekocht, de grootste was 35 centimeter in lengte en men dacht dat deze meer dan 15 jaar oud was. Volwassenen zijn erg sterke vissen en hebben een groot zwem gedeelte nodig. Het oppervlak van het aquarium is altijd belangrijker dan de hoogte. Niettemin, als je ze een groot aquarium kan geven, zullen ze je belonen met verbazingwekkende vertoningen van natuurlijk gedrag. Ze zijn vredelievend tegen over andere vissen en verwonden kleinere soorten nooit expres.

Botia almorhae

Botia almorhae (voorheen bekend als de Botia lohachata) wordt in de UK of VS vaak aangeboden onder de naam Pakistani Loach. Het is een wit gekleurde vis met zwarte markeringen over zijn lichaam met min of meer 'Y' en 'O' vormen, dit geeft hem internationaal de gebruikersnaam de YoYo Loach.

Door hun iets meer humeurige aard, suggereren sommige bronnen dat je ze beter solitair kunt houden, maar dat verhoogt alleen maar het agressie niveau naar andere vissoorten. Gehouden als groep, zullen deze modderkruipers zich meer met elkaar bezighouden dan met andere aquarium bewoners, alhoewel kleine vissen en vissen met lange vinnen zeker vermeden moeten worden. Botia almorhae kunnen 17 centimeter lang worden en hun markeringen veranderen in een netpatroon naarmate ze ouder worden.

Botia dario

Botia Dario, ook bekend als de Queen Loach of Bengal Loach, heeft de neiging om wisselvallig te zijn qua temperament. Bekenden van mij hebben deze soort gehouden met andere vissen, inclusief andere Botia's zonder enige duidelijke agressie.

Ik heb echter eens een school van dertien van deze vissen in mijn grote Clown Botia aquarium los gelaten, waar ze een volslagen ravage aanrichtten en alle vinnen van de Clown Botia's afbeten, zelfs van degenen die naar verhouding gigantisch waren. Het heeft me het grootste deel van een dag gekost om ze weer te vangen en te herhuisvesten. Ik wil dus adviseren om wat voorzichtigheid te betrachten als je deze soort overweegt. Er is bekend dat ze zo'n 15 centimeter lang kunnen worden in hun natuurlijke stroompjes in India en Bangladesh, maar de meeste exemplaren die ik heb gezien halen deze lengte niet, 10 tot 12 centimeter is meer gebruikelijk. Ze kunnen een beetje territoriaal zijn en onderling ruziën ze van tijd tot tijd, maar in een matig onstuimige bak met barbelen van gemiddelde grootte of Tetra's met hoge lichamen zouden ze het wel goed moeten doen.

Botia histrionica

De Gouden Zebra Modderkruiper, Botia histrionica, is een prachtige aanvulling op het gezelschapsaquarium. Ze worden maximaal ongeveer 13 centimeter lang. Ze zijn niet altijd even goed beschikbaar in de hobby als dat ze zouden moeten zijn.

Ze worden gevangen in de heldere bergstromen tussen India en Myanmar. Deze fraaie vis heeft een patroon van onregelmatige strepen op een witte achtergrond. Ze hebben een vredelievend temperament en kunnen met de meeste andere vissen worden samengehouden, uitgezonderd sommige varianten met lange vinnen.

Botia kubotai

Een relatief nieuwe ontdekking, de Botia kubotai, wordt in het Engels ook wel aangeduid als de Polka Dot Loach (gestippelde modderkruiper). Ze zijn afkomstig uit de snel stromende wateren in Myanmar.

Men denkt dat ze een maximum lengte kunnen bereiken van zo'n 15 centimeter en kunnen worden gehouden met de meeste gezelschapsvissen, alhoewel erg kleine of langvinnige varianten waarschijnlijk het best vermeden worden.

Het is een redelijk vredelievende soort, alhoewel er af en toe wel wat onenigheid tussen individuen binnen de school kunnen voorkomen, of met andere Botia soorten die het aquarium delen als deze ongeveer dezelfde markeren hebben. Er ontstaat echter zelden echt schade. Geen twee vissen hebben exact hetzelfde kleurpatroon en de markeringen kunnen veranderen naarmate de vis ouder wordt.

Botia rostrata

In 2004, berichtte vis taxonoom Dr. Maurice Kottelat dat hij de Ladder Modderkruiper, Botia rostrata beschouwde als een junior synoniem van de Botia almorhae. Ik heb ze evengoed hier opgenomen omdat ze nog steeds worden geëxporteerd en verkocht als een "separate" soort en ze vrij algemeen verkrijgbaar zijn in de handel.

Ondanks de ontwikkeling die deze twee soorten aan elkaar verbind, berichtten veel mensen dat deze vissen echt veel vriendelijker zijn dan de Botia almorhae.

Jonge dieren hebben een zwarte dubbele balk (net als een ladder) op een witgouden ondergrond en naarmate de vis ouder wordt, veranderd dit in een netachtig patroon. In het wild komt deze soort voor in de heuvelstromen van India en Bangladesh waar ze zo'n 16 centimeter lang kunnen worden. In het thuis aquarium worden ze meestal een 8,5 centimeter in lengte.

Botia striata

Waarschijnlijk de best verkrijgbare soort van wat ik de term "klein en vredelievend" geef zou zonder twijfel de Zebra modderkruiper (Botia striata) uit India zijn.

Met een maximum lengte van zo'n 10 centimeter zijn ze beter geschikt voor de kleinere aquaria en zullen ze vredelievend samenleven met andere soorten. Zijn heerlijke patroon van elkaar afwisselende dunne witte en zwarte strepen is oogstrelend. Ik kan deze soort niet genoeg aanbevelen.

Yasuhikotakia modesta

Yasuhikotakia modesta (voorheen Botia modesta) is een ontzagwekkende blauw gekleurde vis met helder oranjerode vinnen.

Ze hebben echter een agressief karakter en zijn niet geschikt voor de omgeving van het normale gezelschapsaquarium.

Ze kunnen een lengte bereiken van 25 centimeter, maar worden zelden groter dan 18 centimeter in het aquarium. Hun volwassen lengte vraagt om een aquarium van minimaal 1 meter 50 lang. Dit is een nachtdier, dus om ze goed te kunnen zien kun je het beste gebruik maken van een maanlicht verlichting set die een paar uur aangaat als de hoofdverlichting uit gaat.Dit is ook de beste tijd om ervoor te zorgen dat ze hun deel van het voer krijgen.

Pas op voor geverfde exemplaren, die helaas nog steeds in de handel terecht komen. Hoe iemand kan denken dat de fantastische natuurlijke kleuren van deze soort aangepast moet worden begrijp ik echt niet - blijf uit de buurt van winkels die deze wrede en onnodige praktijken ondersteunen.

Yasuhikotakia morleti - Muisbotia

De Muis Botia, Yasuhikotakia (voorheen Botia) morleti is goedkoop, goed verkrijgbaar en blijft met ongeveer 10 centimeter vrij klein. Maar wees gewaarschuwd. Deze kleine soort kan extreem vervelend zijn en worden het best gehuisvest in een groot aquarium vanwege hun hoge agressie niveau. Als ze in een te krappe ruimte worden gehouden, kunnen ze veel schade toebrengen aan andere soorten. In een groter aquarium kun je wellicht geluk hebben met bijvoorbeeld een school muisbotia's samen met een groep snelle, medium grote barbelen.

Dit moet met enige voorzichtigheid geprobeerd worden en regelmatig in de gaten worden gehouden om er zeker van te zijn dat er onder de andere inwoners geen slachtoffers vallen. Het zijn prachtige vissen met een licht glanzend goudbruin lichaam, een zwarte streep over de bovenkant van het lichaam vanaf de neus tot aan de staart en een staartvin met zwarte stippen.

Ideale mede aquarium bewoners zijn onder andere modderkruipers uit de Tijger Botia groep (de Syncrossus sp), zoals de S. hymenophysa, S. helodes, en S. berdmorei. Tijger Botia's worden groot, sommigen tot wel 25 centimeter, zorg dus voor meer dan genoeg ruimte.

Yasuhikotakia sidthimunki

Yasuhikotakia (voorheen Botia) sidthimunki is het kleinste lid van de groep. Ze staan bekend als de Dwerg Botia, deze soort bereikt een maximale lengte van slechts 6 centimeter. Deze modderkruipers vormen een fascinerende aanwinst voor het kleinere aquarium, niet alleen om hun grootte, maar ook om een nogal ongebruikelijke gewoonte - ze scholen samen op een open stuk, vlak boven de bodem gedurende vele uren per dag (dit in tegenstelling tot andere modderkruipers).

Spijtig genoeg wordt deze soort in het wild ernstig bedreigd door het bouwen van dammen in de rivieren van zijn thuisland Thailand. Vissen die tegenwoordig worden aangeboden zijn het resultaat van projecten om ze in gevangenschap te kweken (waarschijnlijk via hormonale injecties) en als gevolg hiervan kan de prijs vrij hoog liggen. Onthoudt dat deze vissen in een groep van vijf of meer individuen gehouden moet worden. Desondanks is deze charmante vredelievende modderkruiper een fantastische aanwinst voor het gezelschapsaquarium wat kleinere vissen bevat.

Ik hoop hiermee de wat vaker voorkomende soorten te hebben besproken en je wat inzicht te hebben gegeven in hun aparte gedrag en behoeftes. Als ze zich eenmaal op hun gemak voelen zijn het langlevende vissen die je belonen met de sociale interacties van hun natuurlijk gedrag. Oh ja, als je ze op hun kant ziet liggen, dan doen ze waarschijnlijk gewoon een tukje.