Renslakken

Bron: Maandblad van De Sumatraan, Gorinchem

Met de opkomst van de nano aquaristiek is ook de vraag naar kleine aantrekkelijke aquarium dieren gestegen. Naast garnalen en kleine kreeftjes is ook het aanbod van aantrekkelijk gekleurde slakken enorm toegenomen.

De Neritina turrita is een zeer fraaie slak met zebra tekening. De kleur van de schelp varieert van donkergeel naar donkerbruin met een bronsachtige glans en is volledig overdekt met zwarte fijne dwars strepen of stippen.

     

Er bestaan verschillende kleur- en tekening variëteiten. Vanwege dit opvallende en mooie uiterlijk en hun gedrag zijn ze enorm populair geworden. Wat hun gedrag betreft zijn ze zeer geschikt voor het kleine aquarium.

Ze zijn veel in beweging en laten de planten met rust. Ze fungeren als uitstekende opruimers van etensresten en halfvergane plantendelen en ze gaan ook bepaalde algen soorten te lijf. Je kunt ze dus goed combineren met een paar kleinere visjes in een mooi beplant nanoaquarium.

De slakken komen in de natuur voor in Zuidoost Azië, waar ze zowel voorkomen in zoet- als brak water. Ze worden gemiddeld zo 'n 3cm groot. De mannetjes blijven kleiner dan de vrouwtjes. Deze slakken zijn kieuwslakken. Dat betekent dat ze de nodige zuurstof direct uit het water halen. Ze bezitten een operculum, waarmee ze hun huisje kunnen afsluiten bij droogte of gevaar. De Neritina is een zeer sociale slak en moet dus in groepsverband gehouden worden.

De Neritina is een zeer sociale slak en moet dus in groepsverband gehouden worden.