Nee, dat zijn geen vrienden

Door: Albert Sanderse

Ik moet bekennen dat ik een mooi schooltje Congozalmen in mijn aquarium heb zwemmen. En ik wil ze ook niet graag kwijt. Toch zijn er momenten dat je het in overweging neemt omdat ze zich in het aquarium niet altijd gedragen zoals ik het graag zou hebben. Ik ben er met een paar begonnen en omdat ze zich zo lekker in het aquarium voelen, zetten ze regelmatig eieren af. Natuurlijk blijven er dan in het algemeen maar weinig jongen van over, zeker als je ook Epyplatus dageti in een volwassen formaat in de bak hebt zwemmen. Dus wat dat aangaat zit het wel goed in mijn bak.

Maar ik had ook een schitterend veld met Hydrocotyle tripartita, waar ik echt trots op was. Maar met 9 volwassen Congo zalmen die de blaadjes van de onderhavige plant heel erg lekker vinden is er niet echt veel meer van over.

Nu moet er een keus gemaakt worden. Het is zonder Congozalmen of zonder Tripartita. Toch wil ik ze beide houden. De oplossing is ook nog gevonden. Naast de watervlooien en het vriesvoer dat mijn vissen krijgen, krijgen ze ook nog droogvoer. (vlokken). Door nu het droogvoer te vervangen voor voer dat ook aan Cichliden wordt gegeven waar wat meer groenvoer in zit en door om de twee dagen een slablaadje erg fijn te snijden en dat aan de oppervlakte van het aquarium te verdelen, plukken ze aanzienlijk minder aan de Tripartita. Door dit te doen ben ik een ervaring rijker en tevens wordt je er dan op attent gemaakt dat je nog lang niet alles weet. Overigens, als je ruim voldoende levend voer kan voeren, is het ook een stuk minder. Dat heeft als oorzaak dat de Daphnia voor een groot deel algjes eten en die zitten dan nog in het maag-darm kanaal als ze geconsumeerd worden door de vissen. Daardoor hebben de vissen minder behoefte om aan de in het aquarium staande fijne groene planten te zitten plukken. Misschien kunt u dit gegeven ook gebruiken.