Het blokvisje

Een oude bekende voor menig aquariaan: Jordanella floridae oftewel het blokvisje. Het gaat hier om een ouderwets visje uit het "ijzeren bestand" van de aquariaan. En dat betekent meteen dat ze wel wat meer gehouden mogen worden. Want… wie heeft ze nog? Het blokvisje is een killi visje uit Midden-Amerika, waar het voorkomt in Florida. Dat betekent dat het een subtropisch visje is en zo kunnen we ze ook het beste houden.

Het plaatje toont een paartje, waarbij het bovenste visje het mannetje is dat feller gekleurd is. De visjes worden ongeveer 5,5 centimeter groot.

Onder elkaar zijn ze wat onverdraagzaam. De mannetjes bezetten een territorium en dat verdedigen ze tegen soortgenoten en andere vissen. Zoals wel vaker bij dit soort vissen bijten ze andere vissen nog wel eens in de staart. Bij voldoende ruimte is het wel aardig om een groepje te houden. Als dan nog geregeld kan worden dat ze elkaar niet continu in het vizier hebben, gaat het wel goed. Ze vertonen dan meer hun natuurlijk gedrag.

Geef ze dan een goed ingericht aquarium met een prettige beplanting en schoon water van een temperatuur tussen de 18 en de 22 graden Celsius en voer dat vooral ook het nodige groen bevat. Ze eten ook draadalg. En ook zachte aquariumplanten. Dat u het maar weet: een mooi veldje slaplantjes is rap verdwenen.

De visjes zijn relatief eenvoudig te kweken. Als de temperaturen wat oplopen, zetten de visjes eieren af in fijn groen. Als de jongen uitkomen, kunnen die met fijn voer opgekweekt worden.