Caridina japonica

Bron: Maandblad van Danio rerio, Delft

Zoals de naam al zegt komt deze garnaal voor in Japan, en verder helaas maar in een paar Aziatische landen. Hij wordt gevonden in moerassen, waarbij ze ook in brakke omgevingen worden gevonden.

Deze Japanse garnalen werden het eerst gebruikt door de, intussen overleden, Japanner Amano in zijn natuuraquaria in de 80'er jaren. Zijn stijl aquaria zijn tegenwoordig niet meer compleet zonder deze mooie Caridina japonica. Deze garnaal is een goede algeneter, misschien wel één van de beste algeneters die wij voor het aquarium kennen. Bovendien is het weer eens wat anders, een garnaal in de bak. Caridina japonica kan wel 5 centimeter groot worden. Zijn kleur kan variëren, maar is meestal een beetje bruin doorzichtig.

Op zijn rug heeft de Caridina japonica een streep die wit/gelig kan zijn, deze streep loopt helemaal van de kop naar de staart. Op de zijkanten lopen onderbroken streepjes die een beetje roodachtig bruin zijn, op de staart bevinden zich ook een paar stippen. Bij mij is er een "zwanger" vrouwtje dat zeer donker (groenig) is, en deze kleur heb ik ook vaker gezien.

Deze Japanse algen etende garnaal is zeer tolerant wat betreft de waterkwaliteit. Gezien het feit dat deze garnaal uit moerassen komt waar ook brakwater voorkomt, kunnen ze ook tegen een aardige zoutconcentratie. Door hun afkomst zijn deze garnalen ook zeer tolerant wat betreft de pH. Ik heb de garnalen op pH 6.8, maar in hun natuurlijke brakke milieu zal de pH veel hoger dan dat zijn.

De garnalen zijn het meest actief in de nacht, echter als zij aan het aquarium zijn gewend dan ziet u ze ook overdag verschijnen. Als er geen eten genoeg is, is het voorgekomen dat deze garnalen aan de planten begonnen te knabbelen. Caridina japonica eet ook detritus en overgebleven voedsel van de vissen.

De levensverwachting van deze garnalen in gevangenschap is zeker drie jaar. De garnalen zijn gevoelig voor ammonia en ammonium.