Corydoras sterbai

Door: Hobbykweker van der Linden
Foto’s: Margie van der Heijden
Bron: Maandblad van Azolla, Westland

Een beknopte inventarisatie leert dat er op het moment van schrijven ongeveer 240 soorten bekend zijn, waarvan er hooguit een 10 tal regelmatig in het aanbod van de aquariumhandel te vinden is.

De soort die we in de schijnwerpers willen plaatsen, Corydoras sterbai, is zo'n import. Een zeer aantrekkelijk getekende Corydoras, met een kop vol punten en stippen, die als het ware op een zilverachtig witte ondergrond zijn opengebleven. Het grootste deel van het lichaam is overdekt is met donkere grijsbruine golflijntjes, die onderling zijn verbonden, zodat zich ogenschijnlijk een zwart streeppatroon vormt.

De borst- en buikvinnen zijn helder oranje, en bij sommige vissen is ook de eerste straal in de rugvin helder oranje. Bij deze dieren heeft ook de zilverwitte ondergrond van het patroon op de kop een oranje zweem. Het eerste enthousiasme om er een stelletje van aan te schaffen wordt danig bekoeld als je de prijs hoort. En als je dan bedenkt dat je er toch wel een stuk of 10 tot 15 nodig hebt voor een redelijk schooltje kan dat een behoorlijke rib uit je lijf zijn.

Wie het om de kweekervaring te doen is kan volstaan met een enkel paartje of twee vrouwtjes en een mannetje en zich daarmee in betrekkelijk korte tijd een aardig bestandje opbouwen Het water is helder en de bodem is zandig en op andere plaatsen grote hoeveelheden planten. Ze leven in groepen van meerdere tientallen visjes, soms zelfs zijn het honderden vissen die in een grote school leven, de verschillende soorten vermengen zich als regel nooit vrijwillig. Ze worden ongeveer 6 cm groot.

Dat geldt dan voor de mannetjes, die als gewoonlijk bij Corydoras, iets kleiner blijven dan de vrouwtjes, die met ca. 7 cm hun maximale grootte wel hebben bereikt.

Bij de aanschaf is het wel oppassen, want zoals vaak bestaat er een tegenhanger die er sterk op lijkt. Corydoras haraldschultzi om precies te zijn. Het is een soort die over het algemeen nog iets groter wordt. Zijn tekening is precies tegenovergesteld, namelijk wit op zwart.

Een groot deel van hun tijd besteden ze aan het doorspitten van de bodem op zoek naar kleine prooien en voedselresten. Ze moeten net als alle andere vissen in de bak echt en gevarieerd voer hebben: muggenlarven, artemia en andere kleine diertjes waar ze verzot op zijn. Dan zie je ze ook nogal eens hun voedsel in het open water komen oppikken. Maar over het algemeen pikken ze hun voedsel van de bodem op: Ze boren hun koppie in het substraat en keren het zand alsmaar en veroorzaken een werveling met de slagen van hun staart, die het afval doen opwaaien, dat dan door de stroming naar het filter meegevoerd wordt. In dat geval zou men echt kunnen spreken van schoonmakers. Het zoeken naar voedsel neemt een groot deel van hun tijd in beslag. Meestal zwemmen ze langzaam schommelend, maar ze zijn in staat tot topsnelheid als ze gestoord worden. Hun onbeholpen voorkomen verbergt uitstekende zwemmers, minder onbeholpen dan je zou denken.

Het aquarium moet zijn ingericht met fijn zand om hun baardtasters te sparen. Deze baarddraden spelen een belangrijke in rol bij het zoeken en vinden van in de bodem verborgen voedseldiertjes en worden ook gebruikt om zich te communiceren tijdens de paring. Ze hebben een functie in de reuk en ook in de tast. Bij de aanschaf moet je goed kijken of ze aanwezig zijn, niet versleten of beschadigd zijn.

Corydoras sterbai houden van stroming (maar in rustige omgevingen zoals een discusaquarium doen ze het ook goed). Vaak vind zie je hoe ze gedurende langere tijd tegen de stroom in zwemmen, de terugloop van het filter. In vergelijking met andere Corydoras lijken ze minder aan de bodem gebonden en klimmen ze graag naar het middendeel van de bak. Dan rusten ze, staande op hun borstvinnen uit op een steen of op een wortel, vaak in de schaduw van een plant. Dezelfde vissen liggen iedere dag weer onder dezelfde plant of houtwortel.

Je leest wel dat dieren die in een aquarium opgroeien vaak wel wat kleiner blijven dan de dieren die als volwassen wildvangdieren werden geïmporteerd. En de beschikbare ruimte speelt een niet te onderschatten rol bij het uitgroeien van jonge aquariumvissen. Ook de manier waarop vissen worden grootgebracht zou wel eens van belang kunnen zijn. Als de vissen, vooral als ze jong zijn, goed en afwisselend worden gevoerd met voedsel van goede kwaliteit, waarbij een groot percentage levend voedsel niet mag ontbreken, zal er geen achterstand in groei optreden. Een tweede vereiste is regelmatig het water verversen om zo de door de dieren geproduceerde remstoffen uit het aquariumwater te verwijderen.

Als bij alle Corydoras soorten dragen de borstvinnen en de rugvin een eerste vinstraal, die de vissen bij gevaar kunnen vergrendelen als ze uitstaat. Een verdedigingsmechanisme dat rovers die ze willen buitmaken meestal de lust doet vergaan het nog eens te proberen. Met deze drie vinnen zetten ze zich ook vaak vast in het schepnetje als men probeert ze over te zetten. Je moet haar dan heel voorzichtig losmaken om haar niet te verwonden of eenvoudiger nog, het netje rustig in het water laten hangen zodat de vis er zelfstandig kan uitzwemmen als ze tot rust gekomen is.

Deze gepantserde bodembewoner behoort niet tot de gemakkelijk te kweken soorten, maar de kweek is heel goed mogelijk en de uitdaging is er alleen maar te groter om.

Daarvoor kiezen we bij voorkeur twee paartjes of een triootje van goed gevulde dieren om zeker te zijn dat de paring niet lang op zich zal laten wachten. Die worden in een tevoren klaargemaakt kweekbakje van minimaal 50 cm. Hierin zetten we wat planten en met behulp van kienhout, kokosnootdoppen waar ze zich kunnen verstoppen, We brengen de temperatuur op 25 °C. Meestal beginnen ze dan na één of twee dagen spontaan aan het paringsritueel. Dat eindigt ermee dat het mannetje een van de borstvinnen van het mannetje tegen de flank klemt op de manier die eerder al beschreven werd. Bij Corydoras sterbai verschilt dit enkel in detail. Het eind van het verhaal is dat er een serie eitjes zijn afgezet die afhankelijk van de conditie van het ouderdier tot wel 100 eieren kan bedragen die na circa 4 dagen zullen uitkomen. Het groot brengen hoeft verder ook geen moeilijkheden op te leveren. Bij een goede verzorging heeft Corydoras sterbai een levensverwachting van een jaar of zeven.