De Ruitenvlekzalm, wie houdt hem nog?

Bron: Het maandblad van Antonie van Leeuwenhoek, Assen

Graag even uw aandacht voor een echte oude bekende: de ruitenvlekzalm, Hyphessobrycon anisitsi (voorheen Hemigrammus caudovitttatus). De laatste tijd komt die gelukkig weer volop in de aquariumwinkels voor. Ze komen uit Argentinië en worden daarom ook wel “Buenos Aires tetra” genoemd. 

De visjes zijn redelijk gemakkelijk te houden. Ze zijn vrij sterk en het mooie is ook dat ze het niet beslist erg warm hoeven te hebben. Zo rond de 22 graden Celsius is al goed. Het mag wel een iets ruimer aquarium zijn, want ze zijn levendig en worden toch wel gauw 8 centimeter groot. Ze passen dan mooi bij andere visjes van wie het allemaal niet zo warm hoeft, zoals prachtbarbelen, zebra- en luipaarddanio’s, Chinese danio’s, blokvisjes, Corydoras paleatus en dergelijke. Voor wie wil bezuinigen op elektriciteit misschien een idee?

Bijzondere dieetwensen hebben de visjes niet, maar ze eten van planten met zachte bladeren. Dan is een blaadje sla net zo goed en veel goedkoper. En houd ze in een schooltje, want anders worden ze chagrijnig en wat bijterig.

De kweek van deze visjes is niet zo heel moeilijk: Een kweekkoppel in een afzonderlijk bakje met fijn groen zetten, de temperatuur geleidelijk enkele graden verhogen en dan voorkomen dat ze hun eigen eieren opeten. Na enkele dagen komen de jongen uit en die kunnen dan met fijn (stof)voer verder worden opgekweekt. Voor de liefhebber is er ook nog een albino variant in de handel. Je moet ervan houden, zal ik maar zeggen.