Visje kan 17 dagen na zijn geboorte al vader worden

Bron: Het maandblad van Xiphophorus, Oss

Wetenschappers hebben ontdekt dat een Afrikaans visje wanneer het zeventien dagen oud is al in staat is om zich voort te planten. En daarmee gaat het visje de boeken in als het gewervelde dier dat het snelst volwassen wordt.

Dat schrijven de onderzoekers in het blad EvoDevo. Ze bestudeerden visjes uit het geslacht Nothobranchius. Zo ontdekten ze dat N. kadleci zodra het zeventien dagen oud is al in staat is om zich voort te planten. N. furzeri plantte zich na achttien dagen al voort. Dat betekent dat de visjes nog geen drie weken nodig hebben om seksueel volwassen te worden. Een record binnen de gewervelde wereld. De visjes groeiden ook snel. Tot wel 2,72 millimeter per dag. Dat betekent dat sommige visjes in één dag tijd een kwart langer werden.

De eitjes die de visjes leggen, kunnen tevens heel snel uitkomen. Soms al na vijftien dagen. Tel daar de zeventien dagen die de visjes nodig hebben om volwassen te worden, bij op. En u kunt concluderen dat er sprake is van een generatietijd van slechts één maand. En ook dat is een record onder de gewervelde dieren.

Overigens komen de eitjes niet altijd zo snel uit. Als de omstandigheden ongunstig zijn, kunnen de eitjes zich ook tot een jaar gedeisd houden. Ze wachten op betere omstandigheden en zodra die er zijn, komen ze uit. Het is een zeer nuttige aanpassing. De visjes leven namelijk in poeltjes in de savanne. Nu kent de savanne een nat en een droog seizoen. In het eerstgenoemde seizoen kan de vis uitstekend overleven. In het tweede seizoen lukt dat niet. Als het droog is, blijven de eitjes gewoon eitjes. Zodra het natte seizoen zich aandient, komen de eitjes uit. En vanaf dat moment moet er snel gehandeld worden, want de situatie is grillig; het droge seizoen kan zich zo weer aandienen.