Nesaea crassiccaulis

Bron: Maandblad van Antoni van Leeuwenhoek, Assen

Wat een mooie groep met planten dacht ik bij het zien van dit plaatje op de site van Heems 1822, bij de tip van Rob. Bijna onwerkelijk deze bijna roze kleur. Hoe krijg je zoiets in het aquarium zoals op de foto afgebeeld?

Het blijkt niet al te moeilijk volgens de berichten. De stengel kan wel 50 cm worden. Dat laten we niet gebeuren waarschijnlijk, dat zal ten koste van de schoonheid van de plant gaan. In goeden doen kan de plant zo’n 8 tot 15 cm breed worden. De temperatuur is gewenst zo tussen de 22 en de 27 graden Celsius. De plant heeft een voorkeur voor zacht en licht zuur water, maar ook een hogere hardheid wordt doorstaan. Het belangrijkste is dat veel licht boven moet hangen.

Dit licht moet de onderste bladeren ook kunnen belichten om de plant vol te laten zijn. Gebeurd dat niet dan zullen de onderste bladeren afsterven en dat gaat ten koste van de gehele schoonheid van de plant.

Nesaea crassicaulis wordt snel verward met één van de soorten cognacplanten, maar is te herkennen aan zijn typische kleur van de stengel, deze is geel/groen. Het heeft ook wel iets van een Rotala-achtige weg. Zeker als je bijzondere kleur zo ziet.

Het blijkt een plant die makkelijk is te vermeerderen. Eenvoudig worden de toppen eraf gehaald en herplaatst in de bodem. Zo ontstaan er allerhande zijscheuten, waardoor je een mooie oplopende bos kunt laten groeien. Plaats eens een leuk bosje tegen een groep planten met donkergroen blad, of vederlicht groen, zoals we dat van de reuzen ambulia bijvoorbeeld kennen en je kan er dan de mooiste composities mee creëren.