Mosballen of mosbollen

Bron: Maandblad van De Sumatraan, Gorinchem

De Latijnse naam voor mosbal of mosbol is Cladophora aegagropila. Een mosbal is eigenlijk geen mos, het is een sieralg. Het ontstaat door algen die aan bijvoorbeeld een steentje of zo blijft hangen en al maar meer algen verzamelen.

Het dankt zijn balvorm aan het heen en weer rollen op de bodem van een meer. Normaal wil een aquariaan geen algen in zijn aquarium, maar de mosbal is daar een uitzondering op. De algensoort van een mosbal groeit (zeer) langzaam en woekert niet. Het gevolg is dat de bal langzaam groeit en zijn karakteristieke ronde vorm houd.

Wat een mosbal zo prachtig maakt is zijn opvallende afwijkende vorm. Deze brengt rust, of markering in de inrichting van een aquarium. De mosbal kan als decoratie worden gebruikt, maar kan ook zeer nuttig zijn voor een garnalen aquarium. Een mosbal is een beetje donzig en daardoor blijft er zweef vuil op de bal zitten. Een garnaal of kreeft kan hier lekker op gaan zitten en dit vuil opeten. Gevolg is dat de bal mooi schoon blijft en de garnalen of kreeften lekker te eten hebben. Een mosbal is als een spons. Je knijpt er eenvoudig al het water uit. Het is goed om ze af en toe in een bakje aquariumwater flink uit te knijpen/spoelen. Daar knappen ze echt van op. Als ze wat wittig uitslaan of er een flinke algenaangroei is, kunnen ze kort worden geknipt. Doe dit onderwater, omdat ze bovenwater gelijk hun vorm verliezen.

Het is belangrijk de bol regelmatig om te draaien om deze in goede staat te houden. In de natuur rolt de mosbol ook over de bodem door de onderstroming die er staat op de plaatsen waar hij voorkomt. Sommigen zeggen dat je ze af een toe een week in koud water moet laten staan. Dat ze daar reuze van opknappen. Als de mosballen even uit het water geweest zijn, is het soms lastig ze te laten zinken. Dan is het zaak ze onderwater goed uit te knijpen. Soms is dit een paar keer nodig om ze op de plaats te houden. De gassen die tijdens de fotosynthese vrijkomen, zorgen ervoor dat de mosbal af en toe naar het oppervlak zal stijgen. Wanneer alle gassen ontsnapt zijn zal de mosbal weer zinken. Op deze manier verplaatst dit bijzondere plantje zich door het aquarium.