Maximale pracht, de Glyceria maxima

{flike}

Door: Jeffrey Faber

Om met de deur in huis te vallen. Dit is met recht de mooiste plant voor het aquarium. Een A1 aquarium met een Glyceria maxima, of de Nederlandse benaming: liesgras, geplaatst op de gulden snede samen met een contrasterende solitair is de spreekwoordelijke kers op de taart. Mooier zal het niet worden. Eigenlijk kan ik dit artikel nu al afsluiten met een foto uit mijn oude bak. De foto spreekt voor zich! Maar ik zal trachten het uit te leggen wat de Glyceria nu precies de mooiste aquariumplant maakt. Dat is simpel, namelijk zijn of haar (al het mooie is vrouwelijk) sierlijke uitstraling. Kijkt u eens naar de foto en ik weet zeker dat u dit zal beamen. De plant groeit recht omhoog waar zijn dunne frisgroene bladeren net onder het wateroppervlak zullen gaan drijven met de stroming mee. Door zijn dunne bladeren die van onder zeer compact op elkaar staan en pas na enkele decimeters los van elkaar komen, heeft u te maken met een plant die door zijn gestalte niet dominant overkomt maar wel eentje waar u zeker niet omheen kan. De plant trekt meteen de aandacht en zelfs een grote bos van deze plant komt niet storend over.

De volgende omschrijving is van de Triglochin procerum, die volgens Kasselman erg veel op een Glyceria lijkt. De omschrijving klopt ook, plus is er twijfel over de juiste benaming van de in de hobby zijnde planten.

De Glyceria maxima staat bekend om zijn tot wel 2 meter lange bladeren van slechts 6-8 millimeter breed. De bladeren staan in een rozet met een lange schede. De plant vormt een dun rizoom (Kassellman, 2011).

Toch zijn er enkele nadelen verbonden aan de plant. Allereerst is dat de lengte. De plant kan bij optimale groei een lengte bereiken van ruim anderhalve meter. Voor het gemiddelde A1 aquarium betekent dat al gauw dat bladeren langs het gehele oppervlakte gaan en in andere plantenafdakjes belanden wat erg rommelig overkomt.

Doordat de plant erg slappe dunne bladeren heeft is deze ook geheel afhankelijk van de stroming. Heeft u een sterke stroming langs het oppervlak dan zullen de bladeren overal heen geblazen worden en een rommelig aanblik geven. Het beste is om wanneer de bak niet groot is, de bladeren in een ruime cirkel boven de plant te leggen. Succes gegarandeerd.

Als laatste en wellicht het grootste minpunt van deze plant. Het is een Europese plant en dat betekent dat deze minder goed bestand is tegen de hoge temperaturen in onze aquariums. De plant zal dan ook regelmatig vernieuwd moeten worden, omdat de oudere planten op een gegeven moment op zijn. Gelukkig vormt de plant zeer veel uitlopers aan haar wortelstok.

Nog een advies: plaats de Glyceria maxima niet in een zorgvuldig geplant veldje, ze vormt een zeer groot wortelgestel, zeker de oudere planten. Plant deze op een plaats waar u er makkelijk bij kan, bij voorkeur naast planten die regelmatig uit de grond zullen moeten om ingekort te worden. Gemiddeld zal iedere maand wel vernieuwing plaats moeten vinden, omdat oude bladeren bruin worden en versnotteren. Het beste snijdt u drie planten los van de wortelstok en plaats deze dicht bij elkaar. Dan heeft u iedere week minimaal drie uitlopers en is de kans op uitval kleiner. Nog beter is het om een moederplant te plaatsen in, mocht u het hebben, een onverwarmd bakje. Zo kunt u deze nooit meer kwijtraken. En geloof mij, dat wil u niet. Ik ben de mijne verloren doordat mijn aquarium was ingestort en ben ze helaas nooit meer tegengekomen.

In het verleden heb ik regelmatig stekken verspreid onder onze leden, dus maak ik meteen gebruik van een oproep. Wie heeft deze plant nog in zijn bezit en kan een stekje voor mij missen?