Klavertje vier onder water

Door: Rommer Talens, Bron: Maandblad van Aquavo, Purmerend

Een klavertje vier onder water of eigenlijk toch niet. De planten van het geslacht Marsilea lijken sprekend op klavertje vier, maar ze zijn in de verste verte er niet aan verwant. De planten van het geslacht Marsilea vallen namelijk onder de Pilvarenachtigen, verwant aan de varens dus, terwijl de klaver (geslacht; Trifolium) tot de zaadplanten behoort.

Van het geslacht Marsilea zijn 65 soorten bekend. Vele soorten lijken erg op elkaar en kunnen met het blote oog dan ook niet van elkaar worden onderscheiden. In de aquariumhandel wordt vaak een Marsilea soort aangeboden onder de naam M. crenata of M. spec. Van deze planten, die qua uiterlijk sprekend op M. quardrifolia lijken is de soort vaak niet bekend. Ook van de onder de naam M. crenata aangeboden planten wordt verondersteld dat ze vaak tot een andere soort van het geslacht Marsilea behoren.

De planten zijn in het aquarium lastig houdbaar, misschien kan zelfs wel gesteld worden; niet houdbaar. Ze vragen veel licht, maar groeien langzaam, waardoor ze gemakkelijk bealgen. Bij te weinig licht worden ze snel iel en schieten de blaadjes naar het oppervlak. In moerascultuur doen ze het wel erg goed.

Verder is er de soort M. quardrifolia. Deze plant komt ook in Nederland voor, maar is zeldzaam. Voor de moerasrond of ondiepe gedeeltes van de vijver is de plant geschikt. Al kan hij erg woekeren. Sinds kort is er een nieuwe plant in de handel. Namelijk de soort M. hirsuta.

Deze plant schijnt redelijk goed te houden te zijn onder water maar vormt daar vaak maar 1 blaadje. Bovenwater krijgt hij wel gewoon het bekende klavertje vier uiterlijk.

De laatste soort die er in de hobby rond gaat is een M. spec “Ghana”, die door WAP-lid Peter Kettenis is meegenomen uit Ghana. Ook deze soort lijkt sprekend op de soorten die als M. spec en als Marsilea crenata worden aangeboden. De M. spec “Ghana” schijnt onder water niet te houden te zijn en is niet in de handel te verkrijgen.

In het paludarium groeien alle genoemde Marsilea soorten goed. Ze groeien erg snel, maar zijn wel echte woekeraars, dus daar moet wel rekening mee gehouden worden. Een aparte toepassing voor deze planten is de vensterbank. Hier zijn ze in een potje erg goed te houden en het ziet er erg leuk uit.

Nu blijft natuurlijk de belangrijkste vraag: brengen deze klavertjes vier ook geluk?