Cryptocoryne albida

Bron: Maandblad van Danio Rerio, Delft

Deze Cryptocoryne kan een hoogte bereiken van 15 tot 30 cm met een breedte van 2 cm. Watertemperatuur tussen de 20 en de 30 graden Celsius. Deze plant heeft matig tot veel licht nodig. De pH waarde tussen de 5,5 en de 7. Kleur en vorm kunnen variabel zijn. Het is een gemakkelijk Crypto om in het aquarium te houden. Deze plant is ook wel bekend onder de namen Cryptocoryne kerrii, Cryptocoryne siamensis en Cryptocoryne blassii.

In mijn aquarium vormde de plant een mooie rozet met bladeren die groen aan de bovenkant en aan de onderzijde wijnrood. Een stek van deze plant in een slecht belicht aquarium vormde echter dieprode bladeren en vormde niet echt een rozet, maar groeide meer in de vorm als de plant op de foto. De groep planten werd bij mij ongeveer 25 cm hoog en had een diameter van ongeveer 25 cm. Ondanks dat deze plant het altijd goed heeft gedaan heb ik hem toch vervangen, omdat hij te groot werd voor de standplaats die hij had in mijn aquarium.

Deze plant is in het aquarium te vermenigvuldigen door de vorming van uitlopers. In de maanden dat ik deze plant in mijn aquarium had hebben zich wel een aantal uitlopers gevormd, hoewel de vermeerdering van de plant in mijn aquarium niet zo heel erg productief was. Wel zijn de uitlopers van deze plant die ik aan mijn zus cadeau gedaan heb in haar aquarium goed aangeslagen en hebben door de jaren heen een groot deel van haar aquarium ingenomen door o.a. de vorming van uitlopers.

Wel moet deze plant over het algemeen al geruime tijd in het aquarium staan voordat de plant uitlopers zal gaan vormen.

Deze Cryptocoryne is één van de meest dankbare aquariumplanten. We moeten zorgen voor een goede belichting, dit kunnen we controleren aan de stand van de bladeren. Bij te weinig licht rekken deze zich armetierig naar boven, bij teveel licht liggen de bladeren horizontaal. Als de verlichting goed is staan de bladeren in een hoek van ongeveer 45 graden met de bodem. Een voedingsbodem van zand met wat klei heeft de voorkeur. Een temperatuur van 20 tot 24 graden Celcius en de planten vermeerderen zich als onkruid. In de voorgrond geplant of tegen een schuin oplopend terras geeft een veldje van deze Crypto’s een bijzonder mooi effect.