Alternanthera sessilis

Door: Wim Steinhoff
Bron: Maandblad van Natuurvrienden, Zwolle

De Nederlandse benaming luidt rode Alternanthera en behoort tot de familie Amarantaceae. We vinden deze plant op het platteland rond Singapore.

Deze Alternanthera is een prachtige plant, die uitmuntend geschikt is als contrastplant in het aquarium. Hoewel het geen specifieke eisen stelt aan de watersamenstelling is het echter geen waterplant. Voor het paludarium is de plant echter heel geschikt. In Singapore kunnen we hem bij massa’s aantreffen, net zoals bij ons de Liguster rond de tuintjes.

Deze plant is erg gevoelig voor bealging en groeit langzaam. Wil men toch voortdurend een paar frisse stekken ervan in de bak hebben, dan handelt men als volgt.

We planten een Alternanthera in een bloempot, gevuld met een mengsel van gelijke delen klei, scherp zand en turfmolm. Kletsnat houden en een plastic zak erover om de plant in een vochtige atmosfeer te houden. Dan de hele zaak in de vensterbank, lekker in de zon. De toppen regelmatig afsnijden en weer aanplanten in de bloempot. En als daar dan wortels aan zitten, kunnen we ze in de bak zetten.

Er worden onder water nieuwe blaadjes gevormd en hij groeit, zoals gezegd, langzaam. Met een goede CO2-toevoeging en een stevige belichting houdt hij het redelijk lang onder water uit en groeit hij wat sneller. Als visvoer is hij ook nuttig, want Diamantzalmen zijn er gek op.