Pogestemon helferi

Bron: Maandblad van A.V De Rijswijkse, Rijswijk

Deze uit Thailand afkomstige plant behoort tot de familie Lamiaceae. Deze gemakkelijk te verkrijgen plant is een juweel voor het aquarium. Eigenlijk is hij nog maar enkele jaren bekend onder de aquariumhouders.

Deze Pogestemon is een ideale voorgrond beplanting, bijvoorbeeld als vervanging van sterkruid, die met zijn gegolfde blad met een bladbreedte van maximaal 5 cm. en een lengte van ± 14 cm. inclusief steel en blad een ware schoonheid is. De bladkleur is afhankelijk van de hoeveelheid licht, van donker tot zeer licht groen. De plant is niet veeleisend, maar vind het wel lekker om in een wat zwaardere en wat luchtige bodemstructuur te staan. Aan het water worden geen extreme eisen gesteld. Met een pH waarde van 6,5 tot en met 7,5 gaat de plant akkoord.

In Thailand worden ze zowel emers als submers gevonden. In de praktijk blijkt dat de plant compacter wordt als hij meer licht krijgt, maar met iets minder licht doet hij het ook, we moeten er dan wel rekening mee houden dat hij wat hoger wordt. Het vermeerderen via adventief planten gaat redelijk snel, en het lossnijden en opnieuw aanplanten geeft goede resultaten.

Als contrastplant is hij zeer goed naast bijvoorbeeld Ludwigia en Althernanthera en een Rode lotus. Een veldje met Pogestemon voor een mooi veld met donkere Cryptocoryne pettchi is een wonder te noemen. Maar ook geplaatst voor een mooi stuk kienhout is fantastisch.