Blyxa alternifolia

Bron: Maandblad van A.V Minor Rasbora Combinatie, Breda

Licht behoefte: Ruim belichten
Deze goed te houden plant uit de familie Hydrocharitaceae vinden we in Zuid en Zuidoost Azië. Helaas is de beschikbaarheid van deze plant in Nederland nog vrij beperkt. Het is een plant die goed bruikbaar is in de midden en achter zone van het aquarium.

We hebben hier te maken met een plant die nog al wat eisen aan de bodem stelt. Ten eerste moet die luchtig zijn en er moet regelmatig wat gevoed worden. Een luchtige bodem is te verkrijgen door een mix te maken van 2/3 grof metselzand en 1/3 aquariumgrind met een korrelgrootte van ± 2 mm. Het voeden kan met opgeloste balletjes klei die te koop zijn bij de aquariumhandel en die bij de wortels te injecteren. Wat Fe. (ijzer) toevoegen kan deze plant alleen maar goed doen.

De plant heeft een vol vlezige stengel waaraan de smalle lancet vormige blaadjes van ± 2 mm. breed in grote getalen aan groeien. De decoratieve waarde van deze plant is zeer hoog. Voorwaarde is wel dat er voldoende licht aangeboden wordt. Dan kleuren de fijne blaadjes mooi roodbruin en vormen dan rozetten van wel 7 tot 8 cm. breed. Schaduw verdraagt de plant slecht. We moeten er wel rekening mee houden dat deze zéér fraaie plant wel 40 cm. hoog kan worden, maar door tijdig terug te snijden en te herplanten is deze hoge groei te voorkomen. De pH waarde 6 tot 7,5 van het water is het mooist.

Het vermeerderen gaat in het aquarium in het algemeen via de wortelstokken, want met het terugsnijden van de toppen worden maar moeilijk zijscheuten ontwikkeld. Het is een mooie plant om te contrasteren met Leidse plantjes en Lobelia cardinalis en Hygrophila guianensis.