Waterbeweging en plantengroei

{flike}

Door: Albert Sanderse

Zoals ik al vele malen in mijn voordrachten heb vermeld, er moet waterbeweging in het aquarium zijn. Het maakt eigenlijk niet uit hoe u dat tot stand brengt, als het maar rustig beweegt c.q. stroomt in het aquarium.

Vroeger toen er nog maar weinig planten beschikbaar waren, moesten wij het doen met wat Vallisneria en Waterpest en Hoornblad, enz. Omdat er zo weinig planten en soorten waren werd er dus ook maar weinig zuurstof voor de vissen geproduceerd. Dus werd er een luchtpomp aan geschaft en die zorgde voor een bellenstroom in het aquarium die tevens voor waterbeweging en oppervlaktebeweging zorgde. Door de oppervlaktebeweging was er de mogelijkheid van diffusie. (Diffusie is het stromen van opgeloste stoffen van een gebied van een hoge concentratie opgeloste stoffen naar een gebied met een lage concentratie opgeloste stoffen). Zo kwam er via die diffusie het bewegende aquariumwater in contact met de 21 % zuurstof die in de lucht aanwezig was en hadden de vissen toch genoeg zuurstof.

Bij de reizen die ik samen met mijn vrouw heb gemaakt, zijn we steeds weer tot de ontdekking gekomen dat eigenlijk overal in de natuur het water beweegt. Als we dicht bij huis blijven en we gaan naar Kroatië naar een wonder op natuurgebied, en dan bedoel ik de Plitvice meren, dan zien we dat al het water daar beweegt en dat het hele gebied een wonder van schoonheid is en er een hele grote variatie van planten is te vinden, zowel in het water als ook op het land bij de stuivende watervallen. Er zijn daar in totaal ongeveer 200 watervallen en watervalletjes.

Ook in Frankrijk zijn er van die plaatsen die direct met bewegend water te maken hebben. Wanneer we bij voorbeeld naar de Gorge de Dalluis gaan dan zijn daar ook van die taferelen te zien. Ik weet wel dat heeft weinig met het aquarium te maken, maar de planten die u daar ziet zijn ook volledig afhankelijk van het stromende water.

Wanneer we dan nog even verder denken dan zien we in de getijden van eb en vloed over de gehele wereld stroming en bij het afsmeltende ijs en sneeuw in de bergen wordt het water via stroming naar de zee afgevoerd. Ook treed er in stilstaande wateren makkelijker blauwe alg op en zuurstof gebrek. In stromende wateren komt ook minder alg voor. Ook zijn er geen voeding schaduwen aanwezig in stromend water, maar ook worden de afbraak bacteriën beter door het aquarium verdeeld. Ook uw vissen zijn een stuk actiever in een aquarium waar wat stroming in zit.