Drijfplanten, het ondergeschoven kindje

{flike}

Door J. Kouwenhoven
Bron: Maandblad van Danio rerio, Delft

Tijdens lezingen en gesprekken hoor je weinig of helemaal niets over drijfplanten. Vele aquarianen vinden ze maar niks en lastig, want ze nemen veel licht weg. Nee, dan neemt men liever zijn/haar toevlucht tot allemaal onnatuurlijke oplossingen om de belichting op gewenste plaatsen te temperen of helemaal te beletten. Natuurlijk mag iedereen daar zo over denken, al is er van “natuurlijk” hier dan helemaal geen sprake meer.

Dat vind ik toch wel een beetje jammer, want drijfplanten zijn bij uitstek geschikt als waterzuiveraars en zuurstofleveranciers in het water. Bovendien maken sommige vissen, o.a. labyrinten, er graag gebruik van om hun schuimnesten te bouwen of als natuurlijke schuilplaats en veel vissen houden ook wel van wat schaduw. Drijfplanten zijn bij een goed functionerend aquarium snelle groeiers en dat “lastige” valt ook wel mee, want niets is zo gemakkelijk als het inperken van de hoeveelheid door gewoon weg te scheppen.

Het feit dat drijfplanten moeilijk zijn te positioneren hangt af van de oppervlaktestroming in het aquarium en dat kan, als men dit wil, o.a. worden opgevangen door die uitstroming wat te sturen of eventueel door te “lussen” met onzichtbaar vissersdraad dat men aan de wanden kan vastzetten met een krammetje of een punaise. Ook hier houd ik liever van” natuurlijk”. Ik laat ze in een beperkte hoeveelheid vrij in het aquarium drijven.

De belangrijkste soorten drijfplanten zijn:

  • Salvinia natans (vlotvarentje)
  • Limnobium laevigatumi (kikkerbeet)
  • Trappa natans (waternoot)
  • Azolla caroliniana (kleine kroosvaren)
  • Eichhornia crassipes (waterhyacint)
  • Pistia stratitesen
  • Riccia fluitans

Verder hoef ik over drijfplanten niet zoveel te schrijven, want daarover ontbreekt mij de kennis en bovendien, ze doen het bijna altijd en de soort die men wil gebruiken hangt af van de persoonlijke smaak en de praktische toepassing in een aquarium.

Dat drijfplanten het ondergeschoven kindje zijn in onze hobby, vind ik onterecht en een beetje jammer, daarom dit kattenbelletje om die nuttige drijfplanten wat uit de vergetelheid te halen.