Hydrocotyle tripartita

Door: Albert Sanderse

Toen ik een paar maanden geleden in België een lezing gaf bij een aquariumvereniging, kreeg ik de gelegenheid om in het bezit te komen van de Hydrocotyle tripartita. Bij de bezitter van dit plantje groeide het als kool werd er verteld.

De Hydrocotyle tripartita (de naam is nog niet 100% zeker) is een echte mooie voorgrondplant voor het aquarium. Als de plant voldoende wordt belicht zal de plant zich mooi over de bodem verspreiden, De blaadjes hebben een diameter van zo’n 9 mm. Je zou het blaadje kunnen zien als een mislukt klaverblaadje.

In mijn aquarium heb ik een boog van kienhout staan en die heb ik bekleed met het sierlijke plantje en na een 2 tal weken sloeg het al enorm aan. Het is nu een ware decoratie in de bak. Ook heb ik een leuke pluk aan de voorgrond geplaatst en ook die is al aardig uitgelopen tot een waar veldje. Dan ga je jezelf afvragen waar komt het plantje vandaan en wat heeft het werkelijk nodig. Eigenlijk zijn dat vragen die je jezelf eerst moet stellen voordat je iets in je aquarium zet. Hoe simpel het ook lijkt, het is een leven. Dat leven moet je op de juiste manier benaderen en waar dat mogelijk is ook de beste omstandigheden geven.

Na heel wat literatuur te hebben bezocht blijkt het plantje uit Japan te komen, het is een lid van de familie Apiaceae. Daar leeft het in zacht tot neutraal water en op een temperatuur van 23 tot 28 graden. Wat het licht betreft, krijg ik de indruk dat het redelijk tot veel licht nodig heeft. Bij mij in het aquarium is de plant gemiddeld 4 cm. hoog en als het te hoog of te dicht groeit, dan kan het gewoon met de schaar op hoogte en dichtheid worden terug gebracht.

Als ik de ervaring met dit plantje, en informatie bij derden bij elkaar op een rijtje zet is het een aantrekkelijke aanwinst in het aquarium met niet al te hoge eisen.