Cryptocoryne wendtii de Wit

Door: Leon Vriens
Bron: Maandblad van Azolla, Westland

Deze Cryptocoryne, die waarschijnlijk uit Thailand komt, is voor het eerst beschreven door professor De Wit in 1958. Binnen het grote aantal soorten dat uit dit geslacht geïmporteerd is voor de aquariumliefhebber, is de “Wendtii” een eigen plaats gaan innemen. Dit zal zeker grotendeels veroorzaakt zijn door de vrij probleemloze manier waarop de plant zich bij een bestaand aquariummilieu aanpast. Een bodem met vuil zand waaraan ter plaatse wat brokken turf zijn toegevoegd, is voldoende om een prachtig veldje planten tot ontwikkeling te laten komen.

De veelal 8 tot 12 cm en 2,5 tot 3,5 cm brede, langwerpige bladeren staan op iets rood aangelopen stelen. De lengte van de bladeren is sterk afhankelijk van de belichting en kan zelfs tot 15 cm worden. Ook het uiterlijk van het blad is variabel. De bladranden kunnen gegolfd of vlak zijn. De geïmporteerde plant is veelal bruin, terwijl het blad aan de onderzijde roodachtig is.

In het aquarium en ook bij hier gekweekte planten, vinden we een ander beeld: groen tot grijsgroen en enigszins bruin gevlekt of geaderd. De onderzijde kan purperkleurig zijn. Soms schijnen deze aders door het blad heen en is aan de bovenzijde zichtbaar. Daglicht kan de vorming van betrekkelijk lange, naar verhouding kort gesteelde, bronsgroene bladeren tot gevolg hebben. De ervaringen zijn op dit punt echter nogal uiteenlopend. Daar de plant, in tegenstelling tot veel soortgenoten, vrij veel licht verdraagt, is het een mooie terrasplant voor een achtergrond van contrasterende planten.

De Cryptocoryne Wendtii de Wit is een van de snelst groeiende uit het geslacht en vermeerdert zich gemakkelijk via uitlopers. Submers (is onder water) gehouden planten zullen slechts zelden tot bloei komen. Emerse vormen, bij hoge luchtvochtigheid opgekweekt, belonen de liefhebber met de typische Cryptocoryne bloeiwijze. Deze is, inclusief de 3 cm lange vlag, die bruinpurper van kleur is, 8 tot 9 cm lang. De enigszins gedraaide witte buis is purper-gespikkeld. De ‘keel’ is donker violet met uiterst fijne, witte stipjes en de ‘kraag’ is zwart-purper.

De temperatuur, waarbij deze Cryptocoryne gehouden moet worden, mag schommelen tussen de 23 en 26°C. Bij sterk belichte planten komt een wat hogere temperatuur de groei van de plant vaak duidelijk ten goede. De watersamenstelling kan als volgt gekozen worden: hardheid tussen 6 en 10 DH. Zuurgraad ongeveer 7 pH. Bij zulke waarden zal deze plant zich uitstekend thuis voelen en een van uw mooiste worden in uw aquarium. Echt een plant om te proberen.