Micranthemum umbrosum

Door: Peter Bus, AV Pronkjuweel, Groningen

Dit plantje is in Nederland nog niet zo erg bekend, vandaar ook dat de Nederlandse naam ontbreekt. Deze plant wordt aangetroffen in de Verenigde Staten van Amerika en wel van Massachusetts tot Florida.

Wel hebben we hier te maken met een plantje dat het niet zo gemakkelijk in het aquarium doet. Dit plantje moeten we in de winkel per bosje kopen en hem dan aanplanten in een luchtige bodemstructuur. De Micranthemum umbrosum houdt van een goede belichting. Ook moeten we, wil deze plant aanslaan, een beetje boetseerklei aan de bodem toevoegen. De boetseerklei kunnen we aanbrengen door de boetseerklei met behulp van een injectiespuit in de bodem te injecteren. Dit brengt geen watervertroebeling teweeg.

De plant op zich is bijzonder fraai de kleur is lichtgroen. De stengel groeit recht omhoog en kruislings daaraan staan ovaalronde blaadjes. De breedte van het blaadje is 6 tot 8 mm, de lengte niet groter dan 1 cm. Bij een goede belichting worden de internodiën niet langer dan 8 mm. De blaadjes zijn dunvliezig. Het is bij uitstek een voorgrondplantje, doch het is beslist geen snelle groeier.

De Micranthemum umbrosum stelt aan het water geen eisen, doch de temperatuur moet niet te hoog zijn, zo'n 18 tot 20 C. Als we dit plantje gaan aftoppen kunnen we dit het beste met een scheermesje doen, omdat anders de plant snel beschadigd wordt.

Mocht U in de gelegenheid zijn dit plantje in een aquariumwinkel te kunnen bemachtigen, dan is het beslist de moeite waard om het eens te proberen. Als hij aanslaat is het een aanwinst voor Uw aquarium.